Podmladite vaše ruke: Brzo oporavite kožu i vratite joj negovan izgled bez obzira na ciču zimu

Vesti 26.01.2024 20:23 0

Ove navike su deo naših života i neke od njih ne možemo promeniti, ali možemo preduzeti korake da bolje negujemo ruke

Ruke

Shutterstock

Naše ruke igraju vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Obično nismo svesni koliko neke svakodnevne navike i situacije uništavaju kožu naših ruku. Ponavljamo ih svakodnevno jer su one rituali naše higijene, deo naših obaveza i poslova.

Zbog svega toga ruke nam često postanu grube i izgledaju znatno starije nego naše lice ili telo. Nokti počinju da žute, listaju se i lome, koža ruku biva naborana, gruba na dodir i suva. Neretko koža puca ili dobija pege. A sve to možemo da zaustavimo, samo ako znamo šta ove promene izaziva.

ruke

Shutterstock

 
7 navika koje uništavaju kožu ruku

Ove navike su deo naših života i neke od njih ne možemo promeniti, ali  možemo preduzeti korake da bolje negujemo ruke. Zato je važno da prepozmnamo uzroke zbog kojih nam koža ruku brzo stari. 

Često pranje ruku

Pranje ruku

Shutterstock

 

Pranje ruku je neophodan deo naše higijene, naročito ako smo aktivni i mnogo se krećemo van kuće. Pranje ruku se i dalje smatra jednim od najefikasnijih načina da se zaustavi širenje bolesti, a zima je period kada smo svi okruženi virusima. Iako često pranje ruku pomaže u zaustavljanju širenja zaraze, ono isušuje kožu. Suva koža izgleda starije, pojavljuju se pukotine i nabori na koži, a uz to je takva koža sklona ekcemima i dermatitisu.

Oštri sapuni

Dok sapun za telo ili kupku pomno studiramo da bismo videli sve sastojke, kada peremo ruke, ne razmišljamo baš puno o proizvodima koje koristimo. Povremeno, sapuni koje koristite zapravo sadrže oštre sastojke koji mogu uzrokovati više štete nego koristi. To je svakako slučaj ako imate osetljivu kožu, na kojoj je svaka reakcija još izraženija. Blaži ili nežniji sapuni, a naorčito sapuni posebno dizajnirani za osetljivu kožu su prava stvar ako ne želite da vam ruke izgledaju staro.

Izloženost spoljašnjim uslovima

obuća

Shutterstock

 

Izloženost vremenskim prilikama, posebno nižim temperaturama, je vodeći faktor zbog kjeg vam ruke izgledaju staro i zapušteno. Kada zahladi, vazduh postaje suvlji, a nivoi vlažnosti su niži. Sa manje vlage u vazduhu, naša koža postaje suvlja i počinje da vapi za hidrazacijom. Uz oštre zimske vetrove i suv vazduh, postoji još jedan štetan uticaj na kožu ruku zimi: Centralno grejanje. Preciznije suv vazduh koji ono stavra u prostoriji.

Rizični poslovi

U zavisnosti od vašeg zanimanja, možda će vam trebati više nege ruku nego drugim ženama. Neki poslovi jednostavno zahtevaju da vam ruke budu stalno izložene nepovoljnim uslovima.

žena pere sudove

Shutterstock

 
  • Zdravstvena zaštita (lekari, medicinske sestre, lekari opšte prakse, veterinari)
  • Lepota (manikir majstori, frizeri, kozmetičari)
  • Industrijski inžinjeri
  • Građeviska struka
  • Ugostiteljstvo
  • Čišćenje

U suštini, kritičnim se smatra svaki posao u kojem ste izloženi grubim teksturama, površinama i materijalima. U zavisnosti od vašeg posla, takođe možete biti izloženi jakim hemikalijama ili formulama, ili ako nosite hirurške rukavice, to može smanjiti količinu prirodne vlage i vazduha koji dospevaju u vaše ruke. Imajući ovo na umu, uvek je dobro ugraditi rutinu nege ruku u svoj svakodnevni režim nege kože, kako bi vaše ruke bile lepe i negovane.

Veštačko grejanje / promena temperature

Ovo može biti problem i leti i zimi. Promene temperature i vlažnosti mogu uticati na vaše ruke. To znači da u oštrijim zimskim mesecima veštačko grejanje može isušiti ruke. U veštački zagrejanom vazduhu ima manje prirodne vlage. Slično tome, u toplijim mesecima, vaše ruke reaguju na znoj i prekomernu vlagu. Kada svoje ruke zatim izložite klimatizovanom vazduhu, vaša koža ruku postaje suva i zategnuta i jednostavno izgleda staro.

Antibakterijski gel

Sredstva za dezinfekciju ruku se mnogo više koriste od pandemije. Iako antibakterijski gelovi ubijaju sve bakterije na rukama, njegova česta upotreba ima kontraefekat na zdravlje kože ruku. One postaju suve i grube. Zbog toga je važno da vodite računa o tome da svakodnevno negujete ruke ako redovno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku.

Topli tuševi i kupke

kosa

Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Iako topla kupka ili tuš prijaju tokom time, najbolje je izbegavati previše toplu vodu prilikom pranja ruku. Bolje je prati ih u mlakoj ili prohladnoj vodi, jer topla voda isušuje našu kožu i može da nam skine važna ulja koja je održavaju u formi.

Kako oporaviti kožu ruku i vratiti joj mladolik izgled?

Briga o našim rukama je važna. Nega ruku je vitalni korak ka zadržavanju hidratacije, jer upravo voda je neophodna da bi naše šake izgledale glatko, gipko, zdravo i čisto, ističe Lepota i Zdravlje. Bez obzira na to šta radimo sa rukama, mi ih izlažemo spoljašnjim iritantima. Ako pažljivo razmislite kroz šta sve naše ruke prođu u toku dana…

krema

Oleksandr Latkun / imageBROKER / Profimedia

 

Rutina za negu ruku bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne nege kože, a evo kako ona treba da izgleda:

  • čišćenje ruku nežnim sapunom uz dobro ispiranje.
  • krema za ruke – svaki put nakon pranja ruku. Ovo pomaže da koža zadrži vlažnost
  • noćna maska – najmanje svako drugo veče koristite vazelin ili neku drugu masnu kremu preko noći. Ruke zaštitite rukavicama
  • piling ruku je obavezan dva puta nedeljno

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading