Jaki i čvrsti nokti koji odolevaju hladnoći: Verujte da je moguće, čak iako volite gel manikir

Vesti 30.12.2023 22:02 0

Što se tiče hemijske izloženosti, sredstvo za uklanjanje laka je veliko...

Manikir

Shutterstock

Nekoliko malih promena u načinu života može vratiti oštećenim noktima njihov prvobitni sjaj, a potrebno je samo malo vremena i posvećenosti.

Konstantni manikir gelom ili akrilom može uzeti danak na našim noktima. Kako biste ih vratili na pravi put ka zdravim noktima, najbolje je potražiti savete stručnjaka.

Baš kao što dubinski negujemo i tretiramo suvu, preterano tretiranu kosu, ključno je da se brinemo za nokte i kutikulu. Odmorite se od manikira s gelom jer je istraživanje pokazalo da redovni manikir gelom može dovesti do stanjivanja noktiju. I još jedan savet, držite svoje prirodne nokte kratkim, jer kratki nokti su manje skloni lomljenju.

nokti

Shutterstock

 

Naravno, do slabljenja noktiju ne dolazi samo zbog gela ili akrila. Prema stručnjacima, postoje dve kategorije oštećenja noktiju. Prva kategorija su činioci koje je teško kontrolisati poput genetike, starenja i određenih medicinskih stanja, pa su neka od ovih oštećenja jednostavno neizbežna. Druga, i češća kategorija, sastoji se od drugih činilaca koje je lakše kontrolisati.

Nokti izuzetno upijaju vodu, čak i više od kože. Kada nokat upija vodu, to predstavlja ogroman pritisak na ćelije nokta ili onihocite, što može da dovede do ljuštenja, lomljenja i slabljenja. Savetuje se nošenje rukavica prilikom pranja sudova, rada s vodom ili fizičkih poslova, piše Večernji.hr.

To je razlog zbog kojeg mnoge manikirke često savetuju da nemate gole nokte. Nanošenjem sloja laka za nokte štitite nokte od upijanja vode, što znači da je manja verovatnoća da će se listati ili pucati. 

Dok su tipične kartonske turpije obično najpovoljnije zbog svoje pristupačnosti i brzine delovanja, one zapravo nisu najbolji izbor kada je u pitanju zdravlje noktiju. One uzrokuju mikroskopske otvore i pukotine na vrhu nokta što dovodi do ljuštenja i pukotina. Umesto toga, bolje su staklene ili kristalne turpije za nokte, jer ne uzrokuju mikroskopske otvore ili posekotine i umesto toga stvaraju čisti rub na noktu.

Što se tiče hemijske izloženosti, sredstvo za uklanjanje laka je veliko: aceton ima tendenciju da posebno isušuje nokte i može pogoršati lomljivost noktiju. Najbolje je da potražite formule za regeneraciju koje sadrže sastojke poput soje i/ili imaju dodane hidratantne prednosti ulja.

Držite svoje zanoktice i nokte vlažnim, ali uvek tražite proizvode koji su formulisani sa naučno dokazanim sastojcima. Kada tražite hidratantnu kremu za nokte i zanoktice potražite proizvode koji su bogati fosfolipidima, za koje se pokazalo da povećavaju fleksibilnost noktiju, čime se bore protiv lomljivosti. Umasirajte proizvod u zanoktice nekoliko puta dnevno. Fosfolipide ćete pronaći u proizvodima koji sadrže suncokretovo ulje i ulje brazilskog oraha.

Konačno, svakako potražite tretmane za nokte koji sadrže glikolnu kiselinu. Pokazano je da glikolna kiselina podmlađuje lomljive nokte. Baš kao što praktikujemo piling za kožu kako bismo uklonili površinske slojeve mrtvih ćelija, ova je strategija primenjiva i na nokte.

Nakon što se oštećeni sloj ćelija nokta ukloni, svaki proizvod koji nakon toga nanesete bolje će se upiti - pomažući hidrataciji i jačanju nokta. "Piling za nokte" možete uraditi ili u ordinaciji dermatologa ili kod kuće.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading