Kako negovati lice sa aknama? Važno je znati tip kože i primeniti adekvatnu rutinu, pružite joj negu koju zaslužuje

Vesti 28.12.2023 10:20 0

Nije samo masna koža sklona aknama...

koža

Shutterstock

Pravilna nega kože s aknama razlikuje se u tome da li imate suvu ili masnu kožu lica. U skladu s tim treba kreirati rutinu nege.

Ako je vaša koža sklona aknama, a vi činite sve što je u vašoj moći da to sprečite – to može biti jako frustrirajuće. Zato je potrebno kreirati idealnu dnevnu rutinu u skladu sa tipom kože.

akne

Shutterstock

 
Šta uzrokuje akne?

Alergije, nepravilna nega kože, genetika, prljavština – sve ovo može izazvati akne. Međutim, stručnjaci su uvereni da ako promenite neke navike, akne će se ređe pojavljivati ili potpuno nestati. Na primer, na svaka tri do četiri dana menjajte jastučnicu. Ili pravilno nagnite glavu kada perete kosu. Silikoni i sulfati u šamponima i balzamima mogu začepiti pore i stvoriti podlogu za akne.  Osim toga, akne može izazvati i prekomerna konzumacija sireva, peciva i šećera. Zdrava ishrana može pomoći u prevenciji i suzbijanju akni. Kao i povećan unos cinka.

Obratite pažnju na problematične sastojke u kozmetičkim proizvodia

Mnogi proizvodi za negu kože koji su ‘dobri’ za lečenje akni su zapravo jake ili toksične hemikalije. Često izazivaju više problema nego što ih rešavaju, jer izazivaju osip ili odlažu lečenje. Držite se dalje od mineralnih ulja i mirisa, kao i nekih alkohola koji mogu biti označeni kao etanol, etil, metanol, benzil, izopropil ili SD alkohol. Oni mogu poremetiti prirodnu kiselost kože, ostavljajući vas podložnim bakterijskim infekcijama, uključujući akne.

krema

Shutterstock

 

Takođe budite oprezni sa takozvanim parfemskim proizvodima. Neki sadrže ftalate koji mogu ometati hormone i izazvati probleme s kožom. Mineralna ulja uključuju tečni parafin, vazelin i parafinski vosak i često začepljuju pore (naučnici ih zovu „komedogene supstance“), te izazivaju akne, piše Lepota i Zdravlje.

Međutim, ovo nije samo duga lista zabrana. Postoje dobri sastojci: glikolna kiselina, mlečna kiselina, salicilna kiselina, glina, sumpor, ulje čajevca…

Ako imate suvu kožu

Nije samo masna koža sklona aknama. Dehidrirana koža koja se ljušti dobra je podloga za širenje bakterija koje uzrokuju akne. Dermatolozi preporučuju zamenu penastih sredstava za čišćenje alternativnim: nežna krema za čišćenje je idealna za svaki dan, a noću možete naneti proizvod sa salicilnom kiselinom, koji će kontrolisati upalu.  U jutarnju negu možete dodati nekoliko kapi arganovog ili kokosovog ulja – to će umiriti i omekšati kožu.

Ako imate masnu kožu

U slučaju viška proizvodnje sebuma, maksimalni napor treba usmeriti na čišćenje. Proizvodi sa salicilnom kiselinom, ugljem i uljem čajevca će svakako pomoći. A preporučuje se i redovna upotreba maske od gline. I ne zaboravite da je masnoj koži potrebna stalna hidratacija, pa svako jutro koristite nekomedogenu, hidratantnu kremu.

lice

Shutterstock

 

Ako ima imate problem sa aknama, vodite računa o tome kakvu šminku koristite. Ono što treba izbegavati u dekorativnim proizvodima su silikon, parfemi, mineralna ulja, sulfati i ftalati, koji doprinose nastanku akni. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading