Oslobodite se peruti: Tri prirodna tretmana efikasnija su od veštačkih preparata, a koriste se ovako

Vesti 13.12.2023 20:12 0

Perut će postati deo vaše prošlosti...

Devojka koja ima perut

Shutterstock

Postoje različiti načini da se rešite peruti, bez obzira na vrstu i uzrok. Kako da se oslobodite peruti pomoću efikasnih prirodnih preparata?

Prirodni lekovi kao što su ulje čajevca, promene u ishrani i aloja vera mogu biti podjednako efikasni medicinski tretmani za lečenje peruti.

Kako da se oslobodite peruti

1. Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antimikrobna i antifungalna svojstva, što bi moglo pomoći u ublažavanju simptoma peruti. Jedna studija je otkrila da ovo ulje pokazalo se kao uspešno u borbi protiv gljivice Malazessia koja može izazvati i seboroični dermatitis i perut.

Pranje kose

Shutterstock

 

Nikada nemojte nanositi ulje čajevca direktno na kožu nerazblaženo. Mora se prethodno razblažitiu nekom baznom ulju (maslinovo, koosovo…), pa tek onda naneti na vlasište i blago izmasirati jagodicama prstiju. Ostaviti da deluje oko pola sata, a zatim oprati kosu šamponom i dobro isprati. Koristiti ulje dva puta nedeljno.

2. Kokosovo ulje

Poznato po višestrukim zdravstvenim prednostima, kokosovo ulje se može koristiti kao prirodni lek za perut. Istraživanja sugerišu da može poboljšati hidrataciju kože, sprečiti suvoću i smanjiti upalu kada se primenjuje kao hidratantna krema.

Kokosovo ulje

Shutterstock

 

Nanošenje kokosovog ulja na kožu smanjuje simptome atopijskog dermatitisa za više od 50%. Kokosovo ulje možete nanositi direktno na vlasište, ostaviti da deluje oko pola sata, pa oprati kosu šamponom i dobro isprati. Ali će biti još efikasnije ako se pomeša sa uljem čajevca, piše Lepota i Zdravlje.

3. Aloja vera

Aloja vera je sukulent koji se često dodaje kozmetičkim preparatima za negu kose i kože. Kada se nanese na kožu, može pomoći u lečenju stanja kože kao što su opekotine, psorijaza i herpes.

aloja

Shutterstock

 

Istraživanja sugerišu da antibakterijska i antifungalna svojstva aloe vere mogu pomoći u zaštiti od peruti. Osim toga, suzbijaju gljivice što može biti od pomoći u terapiji gljivičnih oboljenja vlasišta. Gel od aloje možete nanositi direktno na vlasište i ostaviti da deluje pola sata, a zatim oprati kosu šamponom i dobro isprati. Ponavljati to dva do tri puta nedeljno. 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading