Dermatolozi konačno dali ODGOVOR: Da li je nošenje šminke tokom TRENINGA loša ideja?

Vesti 30.10.2022 14:56 0

Nošenje šminke tokom intenzivnih treninga može loše uticati na zdravlje kože. Razlog je obilno znojenje, koje za posledicu može imati razmazivanje pudera, maskare, ili ajlajnera što izazva zatvaranje pora

Dermatolozi konačno dali ODGOVOR: Da li je nošenje šminke tokom TRENINGA loša ideja?

unsplash.com

Dok vežbamo naša unutarašnja temperatura raste, a pore se otvaraju kako bi se telo rashladilo. Sam znoj ne stvara akne, a istraživanje iz 2008. pokazalo je da nema značajne razlike u stanju kože između onih koji nisu vežbali i onih koji su se tuširali sat vremena nakon treninga.

Problem sa šminkom je što različiti proizvodi na vašem licu mogu da prodru u otvorene pore. Međutim, uz korištenje adekvatnih proizvoda za negu i to se može sprečiti.

Dermatološkinja Hiba Injibar kaže da ako šminka uđe u pore, može da ih začepiti, što takođe može da dovede do pojave akni i neujednačene teksture kože.

Iako proizvodi koji sprečavaju znojenje mogu zvučati kao dobro rešenje, realnost je da je većina njih dizajnirana da zadrži šminku na mestu, ali ne i da zaštiti vašu kožu.

Dr Inbar savetuje da se izbegava podloga na bazi ulja, jer ona može uzrokovati probleme poput začepljenih pora. U današnje vreme postoje neki brendovi koji čak i prilagođavaju svoje proizvode aktivnim ženama napravljenim od lakih ili prozračnih materijala kako bi se sprečilo začepljenje.

Takođe, stručnjaci ističu da kreme sa SPF faktorom ne začepljuju pore na isti način kao šminka, pa da su neophodne za bilo koji oblik aktivnosti na otvorenom, piše "Klix.ba".

Kako zaštiti kožu pri vežbanju

Reakcija kože na nošenje šminke tokom vežbanja zavisi od pojedinca jer se neki ljudi znoje više od drugih.

Dermatolozi bez obzira na sve, savetuju da lice perete svake noći, a ako se mnogo znojite možete da koristite i sredstvo za čišćenje s AHA hemijskim eksfolijantima. Oni će vam pomoći da dubinski očistite pore, pa će se sve što je ranije "zarobljeno" ispirati s lakoćom.

Bilo da se šminkate ili ne, pokušajte da ne dodirujete lice tokom treninga kako biste ograničili kontakt mikroba s otvorenim porama.

Nošenje šminke na treninzima samo po sebi ne bi trebalo uzrokovati probleme, a magazin "Stylist" tvrdi da ukoliko ipak primetite akne nakon nekoliko jačih sesija, za to bi mogla biti kriva vaša nega kože, a ne sama šminka.

Komentari (0)
Loading