Pojava oteklih očiju i tamnih krugova nije strana: Evo kako treba da negujete i poboljšate stanje ove regije

Olja Jelić Vesti 24.08.2023 11:18 0

Većini nas, pojava oteklih očiju i tamnih krugova nije strana. Dobra vest jeste da postoji rešenje za ovaj problem! Evo nekoliko saveta kako da poboljšate stanje ove regije

Hejli Biber

Printscreen/Instagram

Budite nežni

Regija ispod očiju je izuzetno osetljiva. Zapravo, to je najtanja koža na telu, debljine oko 0,2 milimetra. Upravo to je čini senzitivnom na iritacije i pogodnom za nastanak znakova starenja. To znači da nepravilan tretman i nemarni pristup mogu naneti štetu ovom području. Bez obzira na konkretne probleme koje želite da rešite, važno je biti oprezan i postupati pažljivo. Što se tiče sastojaka o kojima treba da vodite računa, izbegavajte jako koncentrovane preparate, kao što je retinol i dajte prednost formulacijama koje ne izazivaju iritaciju. Ono što je olakšavajuća okolnost, to je da mnogi (ako ne i većina) proizvoda za područje oko očiju već uzimaju ovo u obzir. Što se tiče nanošenja krema, preporuka jeste da ih nanosite domalim prstom, laganim, blagim tapkanjem i da posebno pazite da izbegnete povlačenje kože. Nežnim dodirima stimulisaćete cirkulariju, što može pomoći da se smanje otekline. Preporučena količina kreme za ovu regiju jeste veličina graška, i to za oba oka.

Svakodnevno stavljajte zaštitni faktor

Kao i u slučaju gotovo svih problema sa kožom, SPF je ključan. Za ovu regiju to je posebno važno. Sada je već opšte poznato da izlaganje suncu doprinosi starenju, pojavljivanju bora i drugih znakova starenja, a gornji i donji kapci uvek su nekako zapostavljeni kada nanosimo SPF. Kao što smo već naglasili, koža oko očiju je tanka i osetljivija od ostalih delova lica i baš zato malo SPF kreme koju ćete naneti svako jutro može da je spasi.

Lagana hidratacija pre nanošenja šminke

Kada pripremate područje ispod očiju za šminkanje, preporuka je da izbegavate kreme za oči sa silikonom, osim ako nemate izuzetno suvu kožu. Hidratantna, gelasta kreman pomoći će da ne dođe do boranja kože.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rhode skin (@rhode)

 

 

Fokus na poboljšanje cirkulacije regije oko očiju

Loša cirkulacija krvi može naneti štetu području oko oka. Loša cirkulacija krvi dovodi do zadržavanja toksina i tečnosti, što može uzrokovati oticanje i natečenost. Deoksigenirana krv takođe može izazvati pojavu tamnih kolutova ispod očiju. Zbog toga je poboljšanje cirkulacije krvi odličan način za osvežavanje očne regije. Idealan način da to uradite jeste da koristite kreme za oči sa sastojcima koji poboljšavaju cirkulaciju, kao što je, na primer, vitamin K. On podržava mikrocirkulaciju u kapilarama i pozitivno utiče na tamne krugove i crvenilo. Pored toga, preporuka je i da radite ručnu masažu i limfnu drenažu ove regije. Kesice zelenog čaja ili roler za lice takođe mogu biti od pomoći.

Koristite proizvode protiv pigmentacije

Za one sa hiperpigmentacijom oko očiju, pogodno je koristiti antioksidanse poput vitamina C koji mogu pomoći u osvetljavanju kože. Niacinamid je takođe dobar izbor, koji ne samo da smiruje kožu, već može pomoći i kod pigmentacije i nestanka tamnih krugova.

Smanjite otečenost pomoću hladnih preparata

Otok ispod očiju je prilično čest. Natečenost očiju obično je rezultat starenja, jer tkivo oko očiju slabi sa godinama, kao i mišići koji podržavaju donji kapak, što može rezultirati blagim oticanjem ili izbočinama na tom području. U drugim slučajevima, određena stanja poput alergija i problema sa štitnom žlezdom mogu dovesti do povećane natečenosti ispod očiju. Takođe, uzroci mogu biti i povećano zadržavanje tečnosti i/ili nedostatak sna. Ipak, bilo bi nepravedno da ne naglasimo da su neki ljudi genetski skloni natečenosti ispod očiju. Bez obzira na uzrok, svi stručnjaci se slažu da je fizičko hlađenje područja sjajan početak za rešavanje ovog problema. To se može postići pomoću gelova za ispod očiju koji hlade (stavite ih u frižider preko noći kako biste pojačali hladnoću), krema za oči sa hladnim aplikatorima, rolera koje držite u frižideru ili čak hladnih predmeta poput ohlađenih kašika koje ćete postaviti ispod oka. To će pomoći da se smanje prošireni krvni sudovi i umiri inflamacija i otok.

Koristite proizvode sa kofeinom

Kreme sa kofeinom mogu biti izuzetno delotvorne za područje oko očiju, s obzirom da je vazokonstriktor, što znači da može uticati na sužavanje krvih sudova i tako doprineti smanjenju oticanja područja oko oka. Takođe, kofein takođe poboljšava mikrocirkulaciju u kapilarama. Ipak, dejstvo kofeina je privremeno- ukoliko prestanete da koristite proizvod koji ga sadrži, oticanje se može vratiti.

Potražite proizvode sa antiflamatornim sastojcima

Kada budete tražili idealnu kremu, razmislite o proizvodima sa umirujućim, protivupalnim sastojcima. Ako je oticanje posledica prekomerne suvoće koja dovodi do upale, ovo može biti koristan način da se problem reši. Potražite sastojke poput keramida, kamilice, krastavca ili aloe vere.

Jednostavna jutarnja rutina

Znate kako kažu, manje je uvek više. U skin care rutini, prekomerna upotreba proizvoda može raditi protiv vas, posebno kada je u pitanju područje oko očiju koje je već sklono boranju. Trebalo bi nanositi ultra tanke slojeve kreme za oči, korektora i ostalih proizvoda, a kada to budete činili, setite se da je veličina graška prava mera.

Komentari (0)
Loading