Kosa vam se brzo masti? Ovo je jedan od najčešćih razloga, a da nije do šampona ili regeneratora

Olja Jelić Vesti 17.08.2023 08:40 0

Bjuti navika koju bi trebalo češće da primenjujemo jeste pranje četke za kosu

Kosa

Shutterstock

Borba sa masnom kosom je nešto što može biti prilično frustrirajuće, jer koliko god da je peremo, ona nekako uvek poprimi neugledan izgled. Takođe, osim što je neprivlačna, masna kosa često utiče na naše raspoloženje i osećaj sopstvene kože, ali pored adekvatnih preparata za čišćenje i negu same kose, važno je obratiti pažnju i na jednu naviku koju treba da primenimo češće u našoj rutini.

Sjajna kosa

Shutterstock

 

Da li ste znali da redovno pranje vaše četke smanjuje njen masni izgled? Iako ćemo nastalu masnoću pripisati pogrešnoj upotrebi sredstava za pranje i negu ili jednostavno prirodnosti same kose, održavanje higijene njenih alata za oblikovanje igra ogromnu ulogu u njenom izgledu. Četke za kosu mogu sakupljati razne nečistoće, masnoću, mrtve ćelije kože i ostatke proizvoda za kosu, baš kao i četke za šminku. Redovno pranje četke pomaže u uklanjanju ovih naslaga i sprečava da se bakterije, gljivice i prljavština prenesu na kosu tokom četkanja.

Kako pravilno oprati četku za kosu?

Prljavština i masnoća koje se nakupljaju na četkici mogu dovesti do začepljenja pora na koži glave, što često dovodi do iritacije, svraba i drugih problema s kožom glave. Redovno čišćenje četke pomaže da koža glave ostane zdrava i lakše ćete njome proći kroz kosu, što olakšava češljanje i oblikovanje. Ako je četka prljava, moguće je da će se kosa zapetljati u četke ili neće izgledati glatko nakon češljanja. Pre pranja pažljivo uklonite svu dlaku sa četke, što se može uraditi češljem, prstom ili drugim alatom.

Četka za kosu

Shutterstock

 

 

Zatim napunite posudu toplom vodom i dodajte malo blagog šampona ili tečnog sapuna, mešajte dok ne dobijete nežnu penu i stavite četku u posudu sa vodom i sapunom i ostavite da se natapa nekoliko minuta. Ovo će omekšati prljavštinu i ostatke na četkici. 

Koristite četkicu za čišćenje ili staru četkicu za zube da nežno očistite četkicu da biste uklonili prljavštinu i ostatke, a zatim isperite četkicu pod toplom vodom da biste uklonili sapun i ostatke. Nežno je protresite, a zatim stavite na peškir da se prirodno osuši. Uverite se da su dlake okrenute nadole kako bi voda mogla da iscuri.

Preporučuje se da četku za kosu čistite bar jednom mesečno ili češće ako često koristite proizvode za kosu. Uz redovno pranje, četka će vam bolje služiti, a kosa će biti čistija i zdravija.

Komentari (0)
Loading