Kako se rešiti bora na licu? Najveća greška pravi se na letovanju zbog koje se starenje drastično ubrzava

Marina Đurđević Vesti 10.08.2023 09:51 0

Na pojavu bora pored genetike utiču naše životne navike, ishrana i način na koji negujemo kožu lica

bore

Shutterstock

Bore se prirodan proces starenja. Od njih se ne može pobeći jer će nas stići pre ili kasnije. 

Što smo stariji naša koža proizvodi sve manje kolagena i gubi na elastičnosti. Ovaj proces utiče na to da koža postaje sve tanja i manje otporna na oštećenja. Uticaj spoljašnje sredine, dehidratacija i toksini dodatno ubrzavaju pojavu i izraženost bora.

Iako postoje estetske procedure koje mogu da "izbrišu bore", kao što je botoks, u pitanju je rešavanje posledice, a ne sprečavanje uzroka. Zato je najbolje da na vreme razvijete dobar odnos prema svojoj koži kako bi usporili pojavu bora ili da biste umanjili vidljivost onih koje su počele da se pojavljuju.Piše Blic žena.

Krema sa zaštitnim faktorom koja ima oznaku preko broja 30 je uvek na vrhu preporuka u prevenciji čuvanja kože i sprečavanja pojave raka kože. Studija koja je sprovedena 2013. godine "Annals of Internal Medicine" pokazala je da krema sa zaštitnim faktorom usporava prve znakove starenja. Zato je naročito važno tokom leta i letnjeg odmora da lice zaštitite što je bolje moguće. Hidrirajuće kreme sa zaštitnim faktorom su najbolje jer hrane i štite vašu kožu.

Smanjite unos šećera

Šećer u našem telu izaziva proces koji se naziva glikacija i konačni proces AGE. Naime, AGE dovodi do uništavanja kolagena u našem telu vremenom. Pošto je kolagen važan za kožu manji unos šećera održava dobru količinu kolagena. Takođe, prženje i grilovanje namirnica dovodi do AGE-a.

Nikotin

Veliki broj studija je potvrdio da je pušenje štetno za zdravlje. U fascinantnoj studiji koju je objavio "Jurnal of the America Society of Plastic Surgery" učestvovalo je 80 parova blizanaca. Jedan blizanac je konzumirao nikotin dok drugi nije. Zaključak studije je da je njihova koža bila u potpuno drugačijem stanju. Ujedno cigarete povećavaju rizik od kancera i drugih bolesti.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je prirodan emolijens koji obezbeđuje vlagu suvoj koži i ujedno popunjava praznine u epidermu što čini kožu mekanom i glatkom. Kokosovo ulje je dobro za hidriranje lice čime ga čini svežijim.

Dovoljno je da svake večeri očistiti lice preparatima koji vam odgovaraju i koji su nežni prema koži. Nije preporučljivo koristiti proizvode sa dosta parfema. Ujutru je dovoljno samo da se umijete jer tokom noći koža je proizvela sva neophodna ulja da se zaštiti. Preterano čišćenje je dodatno iziritirati da proizvodi više prirodnog ulja što dovodi do stalnog prosijavanja kože.

Antioksidansi

Antioksidansi su najbolji u borbi protiv stresa. Ishrana u kojoj ima borovnica, pasulja, grožđa, kelja i spanaća učiniće da se osećate zdravstveno bolje, a rezultati će se videti i na koži jer će antioksidansi sprečiti prevremeno starenje.

Komentari (0)
Loading