Retinol je mnogima ključan proizvod u nezi kože: Evropska Unija ramatra da ga zabrani, žene u panici

Olja Jelić Vesti 08.07.2023 22:17 0

Da li će upotreba retinola u nezi kože biti zabranjena? Evropska unija zabranjuje određene sastojke kozmetičkih proizvoda, a žene su u panici što je među njima i retinol. Uredbe iz najnovijeg zakonskog nacrta zabrinule su mnoge jer ćemo samim tim ostati bez brojnih, nama možda omiljenih, proizvoda, a evo o čemu se ovde zapravo radi.

Retinol

Unsplash

Ljudi se kunu u retinol i neminovno je da je mnogima upravo retinol sastavni, nezaobilazni deo skincare rutine - ali da li će to uskoro da se menja?

Isidora je specijalista kozmetologije i ona je na svom Instagram profilu podelila video u kom objašnjava šta se zapravo dešava i da li ćemo ostati bez ključnog proizvoda za negu lica.

- Zbog masovne neadekvatne primene proizvoda sa retinolom, Evropska unija razmatra ograničavanje upotrebe retinola u proizvodima. To nikako ne znači da će da zabrane njegovu upotrebu, kaže ona i nastavlja:

 

 

 

- To znači da nećete moći da koristite proizvodi koji sadrži više od 0,3 procenta retinola.

Ovo pitanje se i dalje razmatra, ali najverovatnije će biti usvojeno, ističe ona i naglašava da je zato važno da ovaj proizvod koristimo prema uputstvu i preporuci dermatologa, a evo šta se desilo Seleni kada je pogrešno koristila retinol serum.

Naravno, ovo važi za Evropsku uniju u kojoj Srbija nije član, pa se ne zna tačno šta to može da znači za nas. Proizvodi sa većim koncentracijama retinola od dozvoljene, sigurno moraju da nestanu iz prodaje za 36 meseci, znači 2026. godine.

Komentari (0)
Loading