Pronađena čuvena haljina iz 1961. Elizabet Tejlor, sada na aukciji: Od početne cene će vam se ZAVRTETI u glavi

K.Ć. Vesti 27.11.2022 21:00 0

Haljinu za Oskara Elizabet Tejlor dizajnirao je Mark Bohan, glavni dizajner u Kristijanu Dioru

Pronađena čuvena haljina iz 1961. Elizabet Tejlor, sada na aukciji: Od početne cene će vam se ZAVRTETI u glavi

Profimedia

Glumica je nosila haljinu na 33. dodeli Oskara 1961. godine, gde je dobila i svog prvog Oskara za ulogu u "Baterfildu 8". Od tada se ne zna gde se nalazi čuvena kreacija.

Skandalozna Tejlor osvojila je Oskara

Elizabet Tejlor nije očekivala da će dobiti svog prvog Oskara 1961. godine. Glumica se oporavljala od teške upale pluća koja ju je zamalo ubila (posle se onesvestila u svom stanu u Dorčesteru, hospitalizovana je gde je podvrgnuta proceduri koja joj je spasila život). Nije bez značaja bila i činjenica da je Tejlor bila primorana da snimi film „Baterfild 8” studija MGM, sa kojim je bila vezana ugovorom. Pre toga, postala je junakinja skandala, jer je započela aferu sa muzičkim idolom pedesetih godina Edijem Fišerom, koji je u to vreme bio oženjen omiljenom američkom zvezdom, glumicom Debi Rejnolds. Uzimajući u obzir činjenicu da je u Baterfildu 8, Tejlor igrala devojku sa Menhetna koja se zaljubljuje u oženjenog čoveka,

U trenucima pred dodelu Oskara, Tejlor je šapnula Fišeru da ga definitivno neće dobiti. Njeno iznenađenje nije bilo fejk – glumica je pokrila lice rukama u dugim belim rukavicama i dok je zadihana stigla do podijuma rekla: „Zaista ne znam kako da izrazim zahvalnost za sve ovo. Valjda sve što mogu reći hvala, hvala od sveg srca."

Haljina Elizabet Tejlor sa Oskara biće na aukciji

Haljina koju je Tejlor nosila na večeri Oskara ide na aukciju - a njena intrigantna istorija znači da će se verovatno prodati za mnogo više od očekivanih 60.000 dolara funti.

Više od 50 godina smatralo se da je dizajn Marka Bohana za Dior bezbedno skriven u arhivi kuće u Parizu, ali kako se ispostavilo, haljina je bila negde drugde: u starom koferu koji je pripadao Ani Sanz, supruge glumičinog bivšeg telohranitelja, šofera i poverenika Ričarda Bartona, Gastona Sanza.

Sanzas je pomogao najpoznatijem paru na svetu tokom njihovog selidbe između Londona i Gštada, a Tejlor im je u jednom trenutku dala nešto od svog blaga: haljina koju je dizajnirao Karl Lagerfeld, krokodilski kofer sa srebrnim okovom i Dior haljina visoke mode za proleće/leto 1961., povezana pojasom od zelenog tafta i ukrašena svilenom ružom. Haljina je jedinstven dizajn u istoriji mode, iz jedne od prvih kolekcija Marka Bohana za Dior nakon što je Ives Saint Laurent otišao kao kreativni direktor.

Komentari (0)
Loading