Režim ishrane Dženifer Lopez: Žene u Srbiji su poludele za dijetom 5:2, jede se SVE, a daje NEVEROVATNE rezultate

K.Ć. Vesti 18.09.2022 12:59 0

Dženifer Lopez godinama privlači pažnju publike. Ispostavilo se da zdrav način života i redovno vežbanje nisu jedina tajna JLo-ovog izgleda

Režim ishrane Dženifer Lopez: Žene u Srbiji su poludele za dijetom 5:2, jede se SVE, a daje NEVEROVATNE rezultate

Tanjug/Ap

Ova 53-godišnja glumica i pevačica može da se pohvali besprekornom figurom. O tome ne manjka spekulacija, ali zvezda brine o svom zdravlju i telu. Ispostavilo se da je upoznata i sa specifičnim modelom ishrane, tzv dijeta 5:2. Šta je to? Ova dijeta obara rekorde popularnosti i izuzetno je primamljiva opcija da izgubite višak kilograma.

Čarobna dijeta 5: 2

Neki ljudi dijetu 5:2 nazivaju dijetom iz snova jer je bliža životnom stilu nego planu ishrane. U stvari, to je vrlo lako, i zasniva se na jednostavnom principu. Normalno jedete pet dana u nedelji i uopšte ne ograničavate kalorije. Preostala dva dana smanjite količinu unesenih kalorija na četvrtinu dnevne potrebe, što je oko 500 kcal dnevno za žene i 600 kcal za muškarce . Dani ograničenja mogu se izabrati po želji. Jedino pravilo koje treba poštovati je najmanje jedan slobodan dan između dana bez kalorija.

Dijeta nema izuzetaka, možete jesti svu hranu na njoj. Treba naglasiti da jedenje „normalno“ ne znači da možete jesti bilo šta uključujući i brzu i nezdravu hranu. Ako se prejedate nezdravom hranom, verovatno nećete izgubiti težinu, a možda ćete se čak i ugojiti. „Normalno“ se definiše kao obične komponente zdrave, uravnotežene ishrane.

Dijeta 5:2 može imati neke impresivne zdravstvene prednosti, uključujući gubitak težine, smanjenu insulinsku rezistenciju i smanjenu upalu. Takođe može poboljšati nivo lipida u krvi. Iako nije rađeno mnogo istraživanja o ovoj ishrani, ne nedostaje dokazani efekat povremenog posta na kome se zasniva čuvena dijeta.

Čini se da je povremeni post lakše pratiti nego stalno ograničavanje kalorija i unosa hrane. Pored toga, najvažnije naučno dokazane prednosti takvog režima ishrane uključuju:

  • smanjenje nivoa insulina,
  • poboljšanje osetljivosti tkiva na insulin,
  • gubitak težine.

Veoma slična dijeta 4:3 deluje još bolje. U ovom režimu jedete normalne obroke četiri dana, a kalorijsko ograničenje važi preostala tri dana u nedelji. Dijeta 4:3 može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, astme, sezonskih alergija, srčanih aritmija, valunga u menopauzi i još mnogo toga. U randomiziranoj studiji, dokazano je da dijeta 4: 3:

  • smanjuje telesnu težinu,
  • smanjuje masnu masu bez promene mišićne mase,
  • smanjuje nivo triglicerida u krvi za 20%,
  • povećava veličinu čestica LDL (lošeg holesterola),
  • snižava nivo CRP,
  • smanjuje nivo leptina (hormona gladi).

Dijeta 5: 2 za gubitak težine

Praćenje dijete 5:2 je odličan način da izgubite višak kilograma. Pre svega, posteći na ovaj način, unosimo manje kalorija. Zbog toga je veoma važno da ne nadoknađujete dane posta tako što ćete jesti mnogo više drugih dana. Najbolje je koristiti umerenost i zdrav razum. Dijeta može smanjiti masnoću na stomaku i pomoći u održavanju mišićne mase dok gubite na težini, što je njena nesumnjiva prednost.

Na internetu je dostupno mnogo planova obroka i recepata za dane posta sa vrednostima od 500–600 kcal. Vredi ih iskoristiti, što znatno olakšava praćenje preporuka o ishrani. Kada postite, birajte hranljivu hranu bogatu vlaknima i proteinima. Što će znatno olakšati postizanje sitosti pri tako niskoj kalorijskoj vrednosti.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading