Nemojte da bacate VODU u kojoj ste kuvali PIRINAČ: Tajna ŽENA iz sela Huang Luo leži u OVOM sastojku, čini čuda

Vesti 05.08.2022 14:50 0

Da li i vi višak vode u kojoj ste oprali ili kuvali pirinač jednostavno sipate u odvod? U nastavku pogledajte šta da radite umesto toga.

Nemojte da bacate VODU u kojoj ste kuvali PIRINAČ: Tajna ŽENA iz sela Huang Luo leži u OVOM sastojku, čini čuda

Profimedia

Da li ste ikada čitali ili čuli za kinesko selo Huang Luo? Tamo žive žene koje su poznate po svojoj lepoj sjajnoj i neverovatno dugoj kosi. Mnoge od njih se ošišaju samo jednom u životu – kada napune 18 godina, a to rade na posebnoj ceremoniji. Zatim puste da kosa raste. 

Tajna njihove prelepe kose leži u pirinčanoj vodi. Kosa se opere ili natopi u vodi u kojoj se kuvao pirinač, u koju se dodaju još neki organski sastojci. 

Smeša se prvo prokuva u loncu i sipa u emajliranu posudu ili kantu. Zatim se drvenim češljem nanosi voda na kosu, od korena pa sve do vrhova. Kažu da je ovaj metod razlog za njihovu sjajnu kosu, ali i da ostane crna čak i u starosti. 

Šta sadrži voda u kojoj ste kuvali pirinač?  

Kako je stručnjak, sertifikovani ekotropolog, rekao za magazin Stilebook, "pirinač sadrži sve vitamine B grupe, osim vitamina B12. Vitamini su ključni za lepu kožu, jaku kosu i jake nokte."

Ova mutna tečnost takođe sadrži mnoge druge važne hranljive materije, kao što su vitamin E, magnezijum, cink i antioksidans inozitol, koji se smatra podmlađivačem kose. 

Savet: Većina hranljivih sastojaka je u ljusci, tako da je smeđi pirinač bolji od belog. 

Savršen recept za pirinčanu vodu

Postoje tri načina da napravite pirinčanu vodu. Oni uključuju: 

  • Namakanje sirovog pirinča u vodi - 30 minuta do 2 sata.
  • Kuvanje pirinča u velikoj količini vode. 
  • U oba slučaja možete sačuvati višak vode i koristiti je kao tonik za lice ili tretman za kosu. 

 

A onda postoji i treći način: 

Duže namakanje pirinča - dan ili više. Ovako se dobija fermentisana voda. 

Prema veb stranici Klivlend klinike, kraće kuvanje nudi najbolje šanse za uspeh. Kuvanje (naročito ako kuvate pirinač predugo) može smanjiti količinu nekih hranljivih materija, dok duže kuvanje može uneti neke bakterije. 

Hoće li pirinčana voda zaista učiniti vašu kosu sjajnijom i punijom?

- Teorija je da aktivni sastojci u pirinčanoj vodi deluju kao zaštitni film i vlaže kosu. Za fermentisanu pirinčanu vodu se kaže da je posebno efikasna za suvu kosu nalik na slamu, ali to nije naučno dokazano - kaže dermatolog iz Ciriha dr. Martin Kagi.

Kaže da na kraju, ostaje samo jedno - isprobajte. Vodu u kojoj ste prali ili kuvali pirinač izbegavajte da koristite samo ako imate upaljeno teme, kako ne biste izazvali dodatnu iritaciju.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading