Napravite DOMAĆU masu za lice: Ovu biljku u Srbiji je smatraju KOROVOM, a nisu ni svesni koliko je ZDRAVA

K.Ć. Vesti 07.04.2022 14:18 0

Na koprivu se i dalje gleda uglavnom kao na običan korov

Napravite DOMAĆU masu za lice: Ovu biljku u Srbiji je smatraju KOROVOM, a nisu ni svesni koliko je ZDRAVA

Shutterstock

Ovo je greška, jer njeni neupadljivi, peckavi listovi kriju veliku moć zdravlja i lepote. Listovi koprive mogu se uspešno jesti, dodavati u koktele, piti u obliku ceđenog soka. Možete ih koristiti i kao regenerirajuću masku za lice i kosu.

Šta krije kopriva?

Kopriva je divna biljka koja blagotvorno deluje na zdravlje i lepotu. Koristi se kao diuretik i čišćenje tela. Podržava imunitet, snižava holesterol i sprečava anemiju. U prirodnoj medicini koristi se kao efikasno sredstvo za ublažavanje toka bolesti zglobova.

Kopriva je riznica mnogih vitamina i minerala. Sadrži vitamine C, K, E, vitamine B, kao i minerale, uključujući gvožđe, magnezijum, silicijum, sumpor, cink, bakar, mangan i selen. Sadrži organske kiseline, flavonoide, karotenoide, tanine, sterole i još mnogo toga. Trava koprive koja se primenjuje spolja i iznutra jača kosu, kožu i nokte. Najlakše je posegnuti za sušenom koprivom, ali za lepotu možete koristiti i sveže ubrane listove.

Kada sakupljati koprivu?

Ako znate gde kopriva raste u vašem kraju i želite da prirodno ojačate kožu i kosu, idite u berbu. Već na prelazu marta i aprila pojavljuju se mladi izdanci koje možete koristiti. Kopriva ubrana od vremena cvetanja, oko juna, nešto je manje vredna, jer tada hranljive materije ne idu u listove već u cvetove. Naravno, ništa se neće dogoditi ako sakupite starije kopije maske za lepotu. Koprivu, posebno onu za piće ili jelo, najbolje je ne sakupljati sa puteva, jer skuplja štetne materije.

Takođe zapamtite da je kopriva moćna biljka, pa pre upotrebe napravite test na alergiju na maloj površini kože. Ako nema svraba ili otoka, možete pokriti ostatak lica. Oprez treba biti kod osetljive, jako iritirane kože.

Maska za lice sa svežim listovima koprive

Maska od koprive će raditi za osobe sklone masnoj koži, sa proširenim kapilarima i blagim upalom kože, poput psorijaze. Posebno se preporučuje za upotrebu na koži sklonoj aknama.

Sastojci:

  • 30 mladih listova koprive,
  • 1 kašika mlevene ovsene kaše,
  • 1 kašika gustog običnog jogurta.

Priprema:

Koprivu operite i sameljite pomoću blendera. Dodajte ovsene pahuljice i jogurt u koprivu, dobro ih promešajte. Kada se maska ujednači, nanesite je na očišćenu kožu lica. Nakon 15 minuta, operite masku od koprive mlakom vodom.

Ako je koža problematična, ali bez obeležja alergije na koprivu, vredi pripremiti takvu masku dva puta nedeljno. Kod zdrave kože dovoljno je posegnuti za njom jednom nedeljno.

Komentari (0)
Loading