Zaboravite na kreme: Vitamin C bolje deluje na kožu kada se unese ishranom, a najviše ga ima u ovim namirnicama

Ana Klikovac Vesti 10.12.2025 10:42 0

Za istraživanje je odabran...

Shutterstock

Shutterstock

Novo istraživanje tima sa Univerziteta Otago, Medicinskog fakulteta u Krajstčerču, pokazalo je da sposobnost kože da proizvodi kolagen i obnavlja se direktno zavisi od količine vitamina C koju unosimo.

Rezultati objavljeni u časopisu Journal of Investigative Dermatology otkrivaju da nivo vitamina C u koži gotovo u potpunosti prati onaj u krvi. Istraživači su takođe utvrdili da se ti nivoi mogu povećati većim unosom voća. U istraživanju je učestvovalo dvadesetak zdravih odraslih osoba sa Novog Zelanda i Nemačke. Učesnici koji su svakodnevno jeli dva kivija bogata vitaminom C pokazali su porast nivoa vitamina C u plazmi, što je povećalo koncentraciju vitamina u koži. Ta promena podstakla je veću debljinu kože, odnosno proizvodnju kolagena, i obnovu spoljašnjih slojeva kože.

Glavna autorka studije, profesorka Margrit Viser iz Centra za redoks biologiju i medicinu, naglašava da je povezanost između unosa vitamina C i debljine kože izuzetno izražena.

„Iznenadila nas je snažna korelacija između nivoa vitamina C u plazmi i u koži – bila je mnogo izraženija nego u bilo kom drugom organu koji smo istraživali“, kaže profesorka Viser. „Prvi smo pokazali da vitamin C iz krvotoka dopire do svih slojeva kože i poboljšava njenu funkciju. Ponosna sam na svoj tim i oduševljena rezultatima koje smo dobili.“

Ishrana

Profesorka Viser naglašava da rezultati studije potvrđuju da lepota zaista dolazi iznutra – jer vitamin C najbolje deluje kada ga unosimo hranom, putem krvotoka, onako kako je priroda predvidela.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Znamo da je vitamin C ključan za proizvodnju kolagena, zbog čega ga mnoge kreme sadrže. Međutim, budući da je vitamin C veoma rastvorljiv u vodi, teško prolazi kroz spoljašnju barijeru kože. Naše istraživanje pokazuje da koža izuzetno dobro apsorbuje vitamin C iz krvotoka, a čini se da je unos u spoljašnji epidermalni sloj kože čak prioritetan“, objašnjava profesorka.

Studiju je finansirala novozelandska kompanija Zespri International uz podršku Univerziteta Otago za istraživanje. Istraživanje je provedeno u dve faze. U prvoj fazi naučnici su proučavali povezanost nivoa vitamina C u krvi i koži, koristeći zdravo kožno tkivo pacijenata koji su bili na elektivnim hirurškim zahvatima u Te Whatu Ora Canterbury, uz podršku ,,Canterbury Cancer Society Tissue Bank".

Vitamin C

Druga faza bila je intervencijska i uključivala je povećan unos vitamina C kroz ishranu na dva mesta – u Krajstčerču i Nemačkoj – sa ukupno 24 zdrava učesnika, po 12 na svakoj lokaciji, piše SciTech Daily.

„Učesnici su dobili uputstva da svakodnevno jedu dva kivija, što obezbeđuje oko 250 mg vitamina C, tokom osam nedelja. Nakon toga prikupili smo uzorke kože pre i posle intervencije. Odvojene analize omogućile su nam da u Krajstčerču proučimo bazalne slojeve kože, a u Nemačkoj spoljašnji dermalni sloj i sprovedemo funkcionalne testove kože“, objašnjava profesorka Viser.

naučnici

Shutterstock

 

Nemačke učesnike regrutovao je i testirao SGS Institute Fresenius u Hamburgu, koji je imao tehničke mogućnosti za prikupljanje spoljašnjeg dermalnog sloja kože. Institut je merio regeneraciju uzoraka kože – uključujući ultrazvučna merenja debljine kože, elastičnosti, UV zaštite i obnove epidermalnih ćelija – dajući potpunu sliku funkcije kože.

„Drugi značajan nalaz pokazao je znatno povećanje debljine kože kod učesnika, što odražava proizvodnju kolagena i porast regeneracije epidermalnih ćelija, odnosno obnovu kože“, kaže profesorka Viser.

Namirnice

Za istraživanje je odabran kivi zbog visokog sadržaja vitamina C, ali se očekuje da će i druge namirnice bogate vitaminom C – posebno sveže voće i povrće poput citrusa, bobičastog voća, paprika i brokolija – imati slične blagotvorne efekte. „Smatramo da povećanje unosa vitamina C putem ishrane dovodi do efikasne apsorpcije vitamina u sve slojeve kože“, ističe profesorka Viser.

kivi

Shutterstock

 

„Važno je održavati optimalan nivo vitamina C u krvi, što se kod zdravih osoba lako postiže unosom oko 250 mg dnevno. Pošto telo ne može da skladišti vitamin C, preporučujemo da svakog dana pojedete najmanje pet porcija voća i povrća, a makar jedna od njih neka bude bogata vitaminom C – to je odlična navika za dugoročno zdravlje kože.“

 

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading