Za časopis Women's Health, Sonja Angelone, nutricionistkinja i glasnogovornica Akademije za ishranu i dijetetiku, kaže da supa od kostiju može biti rešenje za mladalački izgled, prenosi The Sun.
— Tokom dugotrajnog procesa kuvaranja, hrskavica iz kostiju i vezivno tkivo mesa razgrađuju se u kolagen, koji ostaje u supi, odnosno temeljcu, čak i nakon što procedite povrće i meso — objašnjava Angelone.
Ovaj napitak, bogat kolagenom i hranjivim supstancama, smatra se odličnim za postizanje blistave kože i borbu protiv starenja. Kolagen iz supe od kostiju pomaže u očuvanju elastičnosti i hidratacije kože. S obzirom da je teško pronaći kolagen u namirnicama, supa od kostiju je sjajan način za očuvanje zdravlja kože.
Kako starimo, proizvodnja kolagena u telu usporava, posebno nakon sredine dvadesetih godina, a do šezdesete godine gubimo čak do 80% prirodnog kolagena.
Za pripremu supe biće vam potrebno meso s kostima, a najbrže se kuva piletina, dok govedina i janjetina zahtevaju duže vreme. Što duže kuvate, to je bolje. Nakon što odvojite meso s kostiju, propržite ga sa povrćem po izboru da pojačate ukus, a zatim prelijte sve vodom i stavite u lonac.
— Možete dodati malo sirćeta kako bi se hrskavica lakše rastopila i oslobodila hranjive supstance — savetuje Angelone.
Nakon kuvanja, procedite meso i povrće i dobićete tekuće zlato – temeljac od kostiju. Može se koristiti za supe, variva i razna jela. Takođe, možete ga piti kao čaj ili kafu kad god poželite topli napitak.
Bonus video: