Pečurke lavlja griva mogu potencijalno pomoći u rešavanju različitih problema, od menopauze i mentalnog zdravlja do smanjenja rizika od dijabetesa. Ove pečurke brzo postaju popularne kao superhrana u zajednicama posvećenim zdravlju zbog svojih impresivnih koristi za zdravlje.
Stručnjaci iz Urban Farm-It-a, dele uvid u to kako ova naizgled magična superhrana funkcioniše. Pečurke lavlja griva sadrži hericenone i erinacine, aktivne supstance koje su pokazale sposobnost stimulisanja proizvodnje faktora rasta nerava (NGF).
Ovaj faktor je ključan za održavanje zdravlja mozga, rast i oporavak, što vodi ka poboljšanju pamćenja i zaštiti od kognitivnog pada povezanog sa starenjem. Neka manja istraživanja i predkliničke studije takođe su ukazala na to da mogu koristiti pacijentima koji su već dijagnostikovani sa Alzheimerovom bolešću i Parkinsonovom bolešću.
Pečurka lavlja griva povezuje se sa smanjenjem simptoma anksioznosti i depresije zbog svoje kombinacije podrške NGF-u i antiinflamatornih svojstava, posebno zbog visokog sadržaja antioksidanata. Ova svojstva takođe mogu potencijalno smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa ublažavajući efekte upale u telu. Za dodatni podsticaj, ova pečurka takođe pomaže imunološkom sistemu, poboljšava zdravlje creva i potencijalno sprečava čireve.
Eliot Webb, osnivač Urban Farm-It-a, dodao je:
— Uključivanje pečurke lavlja griva u ishranu je jednostavno i ima blagotvorna dejstva. Ne samo da može podržati zdravlje mozga, već je i fantastičan način da se povežete sa održivim načinima života.
Cela verzija pečurke navodno ima ukus sličan plodovima mora i može se koristiti u sendvičima, pastama, prženim jelima ili kao prilog u okviru vaše uobičajene ishrane, piše Miror.
Podsetimo da u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry istraživači su otkrili da ekstrakti lavlje grive mogu stimulisati proizvodnju faktora rasta nerva (NGF). Ova supstanca je ključna za rast i održavanje neurona. U eksperimentima na laboratorijskim životinjama, primena ovih ekstrakata dovela je do poboljšanja kognitivnih funkcija, što može biti korisno u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove.
Studija objavljena u International Journal of Medicinal Mushrooms pokazuje da lavlja griva poseduje snažna antiinflamatorna svojstva. Istraživači su utvrdili da ekstrakti ove gljive smanjuju nivoe proinflamatornih citokina, što može biti korisno za osobe koje pate od hroničnih zapaljenskih bolesti. Ova otkrića sugerišu da lavlja griva može igrati ulogu u terapiji autoimunih poremećaja.
U istraživanju objavljenom u časopisu Food Science and Nutrition ispitivano je dejstvo lavlje grive na zdravlje creva. Istraživači su pokazali da konzumacija ove gljive poboljšava ravnotežu crevne mikroflore i smanjuje simptome gastritisa. Rezultati sugerišu da lavlja griva može doprineti opštem zdravlju probavnog sistema i smanjenju gastrointestinalnih poremećaja.
Bonus video: