Žene češće umiru od infarkta: Kardiolog otkriva da je ovo glavni razlog, budite oprezne

Slobodanka Ćorić Vesti 24.10.2024 15:12 0

Ženski organizam je specifičan zbog hormonalnih razlika, zbog čega je važno da se konsultuju i kardiolog i endokrinolog kako bi se utvrdili uzroci zdravstvenih problema

Kardiolog Tamara Urošević

Printscreen/tvprva

Žene često zanemaruju kardiovaskularne probleme, što može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući smrtne slučajeve.

Kardiolog Tamara Urošević naglašava da je ženski organizam specifičan zbog hormonalnih razlika, zbog čega je važno da se konsultuju i kardiolog i endokrinolog kako bi se utvrdili uzroci zdravstvenih problema.

„Žene se često žale na stezanje u grudima, lupanje srca i opštu iscrpljenost, ne znajući šta se dešava. Obično se javljaju kardiologu, gde se rade EKG i ultrazvuk srca. Da bi se preciznije odredio uzrok bola, preporučuje se test opterećenja i snimanje koronarnih arterija. Arterije se mogu suziti iz različitih razloga, poput stvaranja plaka ili spazma, koji je često izazvan psihološkim faktorima“, izjavila je dr Urošević u emisiji „150 minuta“ na TV Prva.

Prema njenim rečima, više od četiri miliona žena u svetu pati od bola u grudima, dok je taj broj kod muškaraca tri miliona. Važno je napomenuti da žene često kasnije potraže lekarsku pomoć, što može rezultirati većom smrtnosti, posebno u slučajevima infarkta.

Dr Urošević ističe da rizik od kardiovaskularnih bolesti raste tokom menopauze, kada estrogen prestaje da pruža zaštitu srcu kao u reproduktivnom periodu.

Preporučuje se da se prvi kardiološki pregled obavi nakon 25. godine, a da je redovno praćenje naročito važno nakon 40. godine, posebno za žene sa porodičnom istorijom kardiovaskularnih bolesti.

Za smanjenje rizika od ovih bolesti, ključno je praktikovati zdravu ishranu, redovno vežbanje, aktivnosti za smanjenje stresa i izbegavanje pušenja.

 

 

 

Komentari (0)
Loading