Jedna uobičajena navika može uzrokovati brže starenje: Izbegavajte grupu namirnica koja sadrži ovaj sastojak

Nedeljko Tišanović Vesti 16.09.2024 19:05 0

Da li ste nekada razmišljali o ovome?

Shutterstock/fizkes

Shutterstock/fizkes

Kako godine prolaze i znakovi starenja postaju sve očigledniji, ljudi sve više traže tajnu za očuvanje mladalačkog i sjajnog izgleda kože. 

Međutim, ono što mnogi možda nisu svesni je da izbor načina života često značajno utiče na ukupni kvalitet kože.

Zato je stručnjak upozorio da određena prehrambena grupa može doprineti preuranjenom starenju.

Prema stručnjacima iz Teoxane i DRG Global-a, izveštaj Teoxane Age of Wellness osvetljava rastuće trendove u oblasti lepote, otkrivajući da više od 32% mladih odraslih osoba u uzrastu od 18 do 25 godina stavlja naglasak na kvalitet kože prilikom razmatranja estetskih tretmana. 

Ova anketa među 2.500 učesnika pokazuje značajan prelaz ka fokusiranju na negu kože i kozmetičke intervencije kod mlađe populacije. 

S obzirom na rastuću zainteresovanost za očuvanje mladalačkog izgleda, važno je razumeti uticaj prehrambenih namirnica na zdravlje kože i mogućnost utivaja na znakove starenja.

Dr Saleena Zimri, praktikantkinja Teoxane-a i osnivačica Skin Doctor Clinics, izjavila je za Express.co.uk da konzumacija ishrane bogate šećerom može vidljivo uticati na kožu, ubrzavajući znakove starenja i smanjujući ukupno zdravlje tena.

Kada jedete puno šećera, vaše telo prolazi kroz proces poznat kao glikacija, pri čemu se molekuli šećera vezuju za proteine, uključujući kolagen i elastin, koji su ključni za očuvanje elastičnosti i čvrstoće kože.

—  Glikacija slabi ove proteine, što uzrokuje gubitak prirodne elastičnosti kože. To čini kožu sklonijom borama, opuštanju, finim linijama, kao i opštem sivilu tena.

Ističući druge probleme, stručnjakinja je dodala:

—  Ishrana bogata šećerom takođe može doprineti inflamaciji, koja je poznata po pogoršanju stanja kože kao što su akne i rozaceja.

—  Šećer povećava nivoe glukoze u krvi, što pokreće inflamatorni odgovor koji može pogoršati akne povećanjem proizvodnje ulja i začepljivanjem pora.

—  Hronična inflamacija usled prekomernog unosa šećera može takođe dovesti do otečenosti, crvenila i neujednačenog tena.

 

Bonus video: 

@najzena.rs “Nisam je ni pogledala” Beograđanka ostavila bebu u porodilištu #najzena #zena #fypシ #fypシ゚viral #fyp #foryou #foryoupage #fy ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading