Dragiša čuo za tešku sudbinu dečaka Radoja, pa odlučio da mu sagradi kuću: Ona koja ga rodila nije ga htela, baku zove mamom, njegova priča rasplakala Srbiju

Slobodanka Ćorić Vesti 19.06.2024 10:30 0

Radoje, se ne seća svoje majke. Sa nim živi sestra od tetke Ivona. A ona se svoje majke seća samo kroz maglu

dečak radoje

Printscreen/tvprva

Radoje iz Katrge ima samo 12 godina, šesti razred, ali već je na svojim slabim ramenima osetio sav teret života. Glavna osoba u njegovom životu je baka Mira, koju zove majkom.

A ovih dana postao je domaćin. Prodao je pšenicu i kupio žensko tele. Radoje, se ne seća svoje majke. Sa nim živi sestra od tetke Ivona. A ona se svoje majke seća samo kroz maglu i zna da je izdahnula od ruke nasilnika. Oboje su odrasli pod okriljem bake, koju od prve izgovorene reči nazivaju mamom.

I ona je njihova baka, tetka, deda i majka, koja ih je hranila, naučila prvu reč, kupila prvu bombonu i naučila ih da budu odrasli već sa 10 godina. A sve je to radila iz straha, jer ne zna koliko će još moći da ostane na nogama i koliko će joj dugo srce kucati u grudima.

I pod trošnim krovom, srčani mladić vodi prvu i veliku bitku u svom životu. Da prevaziđe siromaštvo i odluči da postane pošteni moravski domaćin.

Dok kosi travu priča: "Imam dve svinje, telad, kokoške, dece i dva jagnjeta, kozu i jare. 

- Ko živi tamo u kući s tobom?

- Živimo, ja, mama, tata i sestra. Tata nije ovde, otišao je,  a ja, mama (baka) i sestra smo ovde.

- I sačekaj, mama ili baka?

- Pa, moja baka je, ali zovem je mama jer me je uzela kad sam imao samo 15 dana i sada je zovem mama.

- Tvoja majka nije živa?

- Živa je, ali je u Smederevskoj Palanci. Ostavila je šestoro dece i mene.

- A tvoja sestra?

- Ivona mi je sestra od tetke, njena mama je nažalost umrla. Ubio je čovek koji je proganjao u Kraljevu dok je radila u kafiću.

Priča o teškoj sudbini dečaka Radoja proteklih dana obišla je Srbiju i region. Mnogo humanih ljudi javilo se da pomogne, a Dragiša Tomić privrednik iz Požarevca i lično je došao u malo pomoravsko selo kako bi ni manje, ni više već sagradio kuću za ovu napaćenu porodicu, ali i štalu, koju mali domaćin Radoje toliko priželjkuje.

– Hvala vam neizmerno, ja ne mogu da verujem šta mi se događa poslednjih nekoliko dana koji su meni i mojoj porodici okrenuli život za 180 stepeni”, kazao je Radoje dok su mu u očima zaiskrile suze kada mu je Dragiša saopštio da želi da mu napravi ne samo kuću nego i čitavu farmu.

Međutim, Dragiša nije došao sam, sa njim su došla i njegova četiri unuka čije ruke su bile pune darova.

Komentari (0)
Loading