Previše botoksa, iskrivljene usne i naduveno lice: Nekada je Donatela Versaće bila lepotica, a evo zašto je postala sinonim za lošu "plastiku"

Jelena Vukelić Vesti 02.05.2024 12:22 0

Kreatorka Donatela Versače danas slavi 69. rođendan, a poznata je po brojnim besprekornim modnim kreacijama koje nose slave ličnosti.

Donatela Versaće

EPA

Italijanska dizajnerka danas nosi tragove brojnih estetskih intervencija. Umesto drugog mladalačkog sjaja, zaradila je nipodaštavajuću titulu "kraljice plastične hirurgije". Preterana upotreba botoksa, izobličene usne i naduvenost lica od velikih doza hijaluronske kiseline su joj doneli status na vrhu liste poznatih osoba koje su "pogubile" svoj izgled pod nožem.

Svojevrsna muza svom bratu

Rođena kao najmlađe dete trgovačkog putnika i krojačice u Ređio di Kalabriji, Donatela je već sa jedanaest godina postala model za odeću koju je dizajnirao njen brat Đani, vodeći je sa sobom u noćne izlaske.

"Između svih prisutnih, Đani je bio najekstravagantniji. Onda je on mene povukao, a sada sam ja ta ekstravagantna. To je njegova krivica", izjavila je jednom.

Već tada je počela da menja boju kose. Kasnih sedamdesetih godina, pridružila se bratu koji je već gradio modni carstvo. Iako su postizali velike uspehe, bilo je očigledno da Donatela sve manje liči na sebe. Oni koji su je poznavali tvrde da je nekada bila prava lepotica i da joj kozmetički tretmani nisu bili potrebni.

To sugeriraju stari fotografije. Čak je i sama Donatela Versaće podelila snimak iz 1993. na Instagramu, na kome se vidi njen prethodni izgled. Tada je imala 37 godina, a slikana je na proslavi Met Gala u Njujorku, u društvu brata. "Đani je te večeri bio moj stilista. Nisam mogla da izrazim mišljenje. On je birao odeću, frizuru, šminku, pa čak i nakit. Ja nisam imala nikakav glas", seća se dizajnerka.

 

 

To nije potpuno tačno. Đani je često govorio kako je ona njegova muza i pouzdani kritičar. Ako bi ona odbila neki model, bio je spreman da ga odbaci. On je imao potpuno poverenje u njen estetski ukus. Posvetio joj je i svoj prvi parfem "Blonde". Za njega, bila je savršena žena. Ipak, često su se sukobljavali. Dok se Đani lečio od raka grla, sestrin uticaj u kompaniji je toliko porastao da mu je gotovo postala takmac.

Nakon Đanijeve smrti 1997. godine u Majamiju, Donatela je preuzela vođstvo nad imperijom Versace. U saradnji sa svojom ćerkom Alegrom, uspela je da očuva nasleđe brata i nastavi da osvaja modnu industriju. Versace kreacije i dalje su izvor divljenja klijenata i modnih kritičara. Njihov talenat i poslovni instinkt nikada nisu dovođeni u pitanje. Međutim, svaki put kada se ova žena pojavi u javnosti, više se govori o njenom licu nego o odeći. Česte su i internet rasprave da je postala karikatura sebe.


Ogledalo njenog karaktera

Donatela je bila ono što se često zamišlja kada se pomene Italijanka - temperamentna, bujna i nepredvidiva. Njen izgled je odražavao njen karakter. Bila je lepa u svojoj ekscentričnosti. Duga plava kosa oko tamnog tena i gotovo nevidljive obrve činile su je egzotičnom i senzualnom, posebno uz ekscentričan modni stil.

Nažalost, ovakav izgled počeo je da bledi početkom novog milenijuma. Tada je Donatela postala sinonim za lošu "plastiku". Naposletku je priznala da je zavisna od estetske hirurgije, da nije zadovoljna svojim prirodnim izgledom. Takođe je otkrila da je dvadeset godina bila zavisna od kokaina.

"Ne verujem da je moguće prirodno starenje. Ne verujem u prirodnu lepotu žene", izjavila je ranije.

Ova uverenja su joj donela nesreću. Iako je bila obožavateljka fitnesa koja nije propuštala treninge, Donatela Versaće ne može se pohvaliti svežim i zdravim izgledom.

 

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading