Svaki dan sam za doručak jela tri jaja: Evo šta se desilo sa mojim zdravljem, bila sam zapanjena!

Jelena Vukelić Vesti 22.03.2024 08:33 0

Odlučila sam se na lični eksperiment i odlučila da svakog dana jedem tri jaja za doručak tokom nedelju dana. Rezultati su me zapanjili.

jaja

Foto: Shutterstock

- Prvi korak u mom eksperimentu bio je suočavanje sa dugo prisutnim mitom da jaja negativno utiču na srce. Ispostavilo se da je ova percepcija zastarela i da su istraživanja pokazala da jaja nisu toliko štetna kako se mislilo. Nutricionista Joana Burdeos mi je objasnila da su jaja bogata proteinima i esencijalnim hranjivim materijama kao što su vitamini rastvorljivi u mastima, B vitamini, folna kiselina i holin. Osim toga, jaja su nazvana "savšenim proteinom" zbog svih devet esencijalnih aminokiselina koje sadrže - priča Džejmi Stetis, novinarka magazina "Healthy". 

Uzbuđeno je sam započela svoju nedelju doručkujući tri jaja svakog dana. 

- Prvi dan sam napravila fritatu sa preostalim lososom, serviranu preko osvežavajuće rukole sa fetom. Sledećeg dana, u žurbi da spakujem stvari za putovanje, uzela sam tri kuvana jaja sa salatom. Onda sam jela jaja na oko, pa omlet, pa poširana jaja, pa opet kuvana i pečena. I tako sam izgurala nedelju dana. Ovaj eksperiment je pokrenuo nešto više od promene u ishrani - uticao je i na moje svakodnevne odluke.

Tokom nedelje, kaže, primetila je da je postala pažljivija u izboru ostale hrane koju jede tokom dana.

- Umesto da smažem kolač, odlučila sam se za dve jabuke. Ova promena me je zadržala sitiijom duže vreme, što se pokazalo korisnim tokom dugih letova i zaposlenih dana.

Iako se vodi polemika oko toga koliko je sigurno jesti jaja svakodnevno, istraživanja su se promenila tokom godina. Harvard Health sada sugeriše da prosečna zdrava osoba može konzumirati i do sedam jaja nedeljno bez značajnih posledica.

- Dijetetičar nutricionista Blanka Garcija me je podsetila da je važno održavati raznovrsnost u ishrani i da se jaja ne bi trebala konzumirati u prevelikim količinama svakog dana. Nakon nedelje eksperimenta, shvatila sam da su jaja veoma vredan izvor proteina i hranljivih materija. Nameravam da zadržim neke navike, kao što su konzumacija tvrdo kuvanih jaja kao užine ili priprema različitih jela kao što su omlet i fritate. Ovaj eksperiment me je podsetio da hrana nije samo gorivo za telo, već i alat za donošenje boljih svakodnevnih odluka u vezi sa zdravljem.

Ako tražite način da unapredite svoju ishranu, razmislite o uključivanju jaja u svoj doručak. Moje iskustvo pokazuje da mala promena u ishrani može imati značajan uticaj na vaše zdravlje i svakodnevni život.

Komentari (0)
Loading