"Ti si služavka, kuvarica, dadilja...": Ispovest bivše tradicionalne supruge digla prašinu, tvrdi da joj je to životna greška

Olja Jelić Vesti 17.01.2024 14:15 0

Poslednjih nekoliko godina "trad wife" sadržaji doživljavaju procvat na društvenim mrežama.

Tradicionalna žena

Printscreen/TikTok

Poslednjih nekoliko godina "trad wife" sadržaji doživljavaju procvat na društvenim mrežama. Ovi video zapisi koji koriste hashtag #tradwife pregledani su više od 300 miliona puta samo na TikToku. Trad je skraćenica za "tradicionalna" i pretpostavljate o čemu se radi.

Označava ženu koja je posvećena ostanku kod kuće, odgajanju dece i slušanju muža (u patrijarhalnom stilu), dok muškarac radi izvan kuće. Zanimljivo je da ovaj trend hvali ovakav stil života zanemarujući njegove zamke i - sve je popularniji. Barem na internetu.

 

@jasminedinis2 Time freedom is what I desire 🕊️ being a stay at home mom & wife gives me so much more time to do things that fill my soul. I wouldn’t want anything more in the whole world 🙌🏻 #stayathomemom #tradwife #traditionalwife #conservative #homemaker #sourdough #contentcreator ♬ original sound - Jasmine Dinis

 

Prelistajte i videćete toliko influenserki u haljinama sa volanima i kompletnim mejkapom kako govore u kameru o tome koliko vole da brinu o kući i žele da svaka žena može živi takav život.

Međutim, postoje rizici uključeni u životni stil "tradicionalne žene" koji se često prećutkuju na društvenim mrežama, a žene si ne mogu da priušte da ih ignorišu. Upravo zato je 41-godišnja bivša tradicionalna supruga Enica Templeton podelila svoju priču i postala viralna.

"10 godina praznine u biografiji"

"Zamislite ovo: život tradicionalne žene nije uspeo. Imate 10 godina praznine u svojoj biografiji, četvoro dece o kojima morate da brinete dok on živi sa drugom ženom, pa si sada u javnoj kuhinji i pokušavaš da vidiš kada će ti zahtev biti odobren."

Video je pogledan 1.9 miliona puta i ima više od 9000 komentara, uključujući poruke drugih žena koje dele kako im je život izgledao nakon što su se njihovi tradicionalni brakovi raspali. "Trebala sam da slušam kada su mi govorili da moram imati svoje finansije", napisala je jedna.

 

 

Drugi su spomenuli važnost sklapanja predbračnog ugovora radi finansijske zaštite, posebno za žene. "Osigurala sam određeni iznos novca za svako dete koje smo dobili. Ljudi su mislili da sam luda, ali bila sam u pravu", navela je jedna osoba.

Enica je za BuzzFeed rekla: "Odgajana sam u uverenju da su tradicionalne rodne uloge savršene po dizajnu kako ih je Bog stvorio, i da sam bila verna i dovoljno dobra, to bi uspelo." Tokom svog odrastanja radovala se tradicionalnom braku. 

"Ti si služavka, kuvarica, dadilja..."

Ali sada, Enica kaže da ima sasvim drugačiji pogled na tradicionalne uloge. "Oni mogu da izlaze i i žive život, postavljaju ciljeve, komuniciraju s drugim odraslim osobama i stvaraju karijeru dok mi čistimo za njima?" poručila je.

"Gledajući unazad, volela bih da mogu da kažem mlađoj sebi sve što znam sada, dopuštajući joj da stvori život koji je volela i kakav je ONA sanjala", dodala je. Enica sada deli svoju priču kao upozorenje kako bi sprečila druge žene da završe u nesigurnoj finansijskoj situaciji.

 

@emergingmotherhood Replying to @MamaSaidHomestead I love all of you that are encouraging me! I am sending so much love and encouragement right back! We will get through this 🫶 #emergingmotherhood #singlemombychoice #singlemomof4 #marriedsinglemom #breakthecycle ♬ Little Life - Cordelia

 

 

Ona kaže: "Šta ako on izgubi posao? Šta ako je jedno od vaše dece bolesno i treba skupo lečenje? Šta ako vam muž umre?" Osim toga, prema njenom iskustvu, biti tradicionalna supruga bilo je daleko manje glamurozno nego što vas društvene mreže navode da verujete.

"Ti obavljaš sav posao čišćenja i kućnih poslova. Ti si služavka, kuvarica, dadilja, potrčko itd. Ako budete u takvom braku, nikad se nećete osećati ispunjeno. Ako ste već, idite. Bićete malo tužne, ali život će vam postati bolji", zaključila je.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading