"Jedino što mi fali je malo više strpljenja, moraću da poradim na tome": Influenserka Marija Ćalović otkrila šta joj je najveći izazov u roditeljstvu

Olja Jelić Vesti 23.12.2023 09:00 0

Na panelu Asocijacije mama Srbije pod nazivom "Mame u 21. veku" gostovala je uspešna influenserka, magistarka farmacije i mama Vukana i Višnje, Marija Ćalović.

Marija Ćalović

Alo/Marko Metlaš

Na panelu Asocijacije mama Srbije pod nazivom "Mame u 21. veku" gostovala je uspešna influenserka, magistarka farmacije i mama Vukana i Višnje, Marija Ćalović. Na pitanje šta je najveći izazov današnjih mama u odnosu na naše mame i bake, Marija je između ostalog dala vrlo korisne savete.

Marija smatra da je najveći izazov danas trka sa vremenom i puno različitih zadataka koje mame moraju da obave, očekuje se da žene budu podjednako uspešne na svim poljima, da budu dobre majke, domaćice, prijateljice i da lepo izgledaju. A kada su u pitanju naše mame i bake rekla je da njima nije bilo lakše, ali su na teži način su izvršavale svoje zadatke, razumevanje okoline nije bilo odgovarajuće, jednostavno se nisu pitale. Njeno mišljenje je da su izazovi današnjih mama i nekadašnjih potpuno različiti, ali podjednako teški. 

 

 

Marija je objasnila da je sebi postavila prioritete, kako se ne bi osećala isfrustrirano. Jako je važno da majke odrede šta je njima bitno, da sebi posvete vreme. 

"Jedino što mi fali je malo više strpljenja, moraću da poradim na tome. U roditeljstvu je to naročito potrebno". 

Kao njen najveći strah u trudnoći izjavila je:

"Ostala sam trudna u svojoj 25. godini, što je rano u današnje vreme. Imala sam jak materinski instinkt, silno sam želela porodicu. Nisam se ničeg plašila sve dok nisam dobila porođajne kontrakcije i otišla u bolnicu gde sam zadržana 40 dana na održavanju trudnoće. Imala sam opstipaciju, koja može da izazove prevremen porođaj. O tome se retko govori, ja bar nisam čula da je to moguće. U drugoj turdnoći sam imala taj pritisak u glavi da li će sve proći okej. Najvažnije je na kraju da sve prođe kako treba, da rodimo decu i da budemo posvećene mame". 

Na pitanje šta misli kakva je mama je da je njena najveća mana to joj treba više strpljenja, a vrlina da se hvata u koštac sa mogućim i nemogućim, bez panike, a naročito posvećenost na čemu najviše insistira.

"Za prve dve, tri godine života šta usadimo deci, usadili smo. Sve shvataju, upijaju kao sunđeri. Jeste naporno, ali mislim da je posvećenost nešto što bih izdvojila kod sebe.

 

 

Kad je u pitanju vaspitanja dece Marija je izdvojila da njenu decu uči empatiji. 

"Svoju decu učim empatiji, da budu tu za druge. Vukan kad je krenuo u predškolsko nakon par dana je došao i rekao da mu se drugar zahvalio što je bio uz njega dok je plakao za mamom i držao ga za ruku. Tada sam znala da radimo dobru stvar."

Kao mama devojčice na pitanje šta će savetovati svoju ćerku kad požele da budu majke rekla je da se njena ćerka već sad raspituje o tome.

"Ne želim da joj pričam da to nije ništa. Treba da bude svesna šta je čeka, jer mojoj majci negde zameram što mene nije spremila, ali naravno da ću joj biti podrška", rekla je za kraj. 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading