Ova devojčica godinu dana nije videla svoju majku: Marjan iz Kotora podelio dirljivu priču o osmogodišnjakinji iz Katmandua, zastaje knedla u grlu!

Vesti 01.11.2023 17:43 0

Tsheringdolkar živi u Katmanduu sa ocem, bratom i sestrom...

devojčica

Privatna arhiva/Marjan Šantić

Uloga majke u životu deteta ne može biti stavljena u sporedni plan. Svakom detetu je potrebna konstantna pažnja, nega i ljubav kakvu samo majke mogu da pruže. Nažalost, nemaju sva deca sreću da provode svaki trenutak sa svojim majkama. Porodice neke dece izgledaju drugačije od onoga što mnogi od nas smatraju uobičajenim.

Takva je i porodica osmogodišnje Tsheringdolkar iz Katmandua koja svoju majku nije videla čak godinu dana. O njoj i njenom životu je za NajŽenu ispričao planinar Marjan Šantić iz Kotora.

Marjan Šantić

Printscreen/Facebook/Marjan Šantić

 

Gospodin Šantić se krajem oktobra ove godine zajedno sa svojim kolegom Markom Jankovićem, zaputio ka Nepalu, gde im je cilj bio izlazak na vrh Ajlend Pik na Himalajima, visok 6150 metara. 

,,Krenuli smo iz Tirane avionom za Katmandu, gdje nas je sačekala ekipa iz Hrvatske, na čelu sa  Stipom Božićem, proslavljenim planinarem koji je dva puta bio na Mont Everestu. On će nas ispratiti na uspon uz svu potrebnu logistiku. Nas pet planinara ćemo pokušati uspon", izjavio je Šantić za Boka News.

Nepal

Privatna arhiva/Marjan Šantić

 

,,Puni smo entuzijazma i želje za hodanjem. Zdravi smo što je najvažnije. Pokušavamo da što više olakšamo ruksake,a sve nam je itekako potrebno. Lakše se krećemo kad je lakši ruksak, svojevremeno je dodao Marjan iz Katmandua, gde je imao prilike da zajedno sa Markom obiđe najveći budistički hram u Nepalu. 

Marjan je svoje pratioce i sugrađane verno izveštavao objavljivajući slike i snimke sa putovanja na Fejsbuku, a jedna kolekcija fotografija nam je posebno privukla pažnju. Na njoj se našla devojčica koja je inspirisala ovu priču. 

Fotografije na prvi pogled deluju sasvim uobičajeno. Na njima vidimo ljude koji su deo Marjanove planinarske ekipe, među kojima je i nekoliko dece. Deca su slatka i malena, i deluju kao da im ne nedostaje ni ljubavi ni pažnje. Ipak, kada pogledamo malo bolje, tj. kada pročitamo Marjanov opis u kome navodi da jedno od dece, osmogodišnja Tsheringdolkar ima životnu priču od koje se javlja knedla u grlu.

Iz opisa saznajemo da Tsheringdolkar rođenu majku nije videla čak godinu dana jer uči u Katmanduu, te da zajedno sa ocem, koji je nosi preko mostova i opasnih staza, odlazi na daleki put kako bi se konačno srela sa njom. 

Nepal

Privatna arhiva/Marjan Šantić

 

Zainteresovani za još detalja ove dirljive i teške priče, zamolili smo gospodina Šantića da nam iz prve ruke ispriča sve o devojčici, susretu sa majkom i njenom životu.

Marjan je počeo priču o devojčici rekavši da je prilično stidljiva, ali da se lako se sprijateljila sa očevim klijentima planinarima. Sa njima je pričala o svojim školskim drugarima, školi i učiteljima. Istakla je da voli školu i da joj je omiljeni predmet engleski jezik. Kada odraste želela bi da postane učiteljica.

Tsheringdolkar živi u Katmanduu sa ocem. Kako navodi naš sagovornik, za ovdašnje prilike žive odlično jer je otac vlasnik turističke agencije i vodić u Katmanduu. Majka se bavi kućnim i poljoprivrednim poslovima i čuva svoje drugo dvoje dece.

Kad je na odmoru, otac je dovede do Hilari bridž, a tu je majka pokupi i odvede u Kunde- selo u kojem je Hilari Edmund napravio bolnicu i manastir. Devojčica je rekla da sve voli kod majke. Kaže da je majka vredna, prava domaćica, te da je nežna prema njima. Ona ih uglavnom noću mazi.

Iako Tsheringdolkar kaže da ne oseća usamljenost, jer joj je otac blizu škole u kojoj uči i pazi na nju, a ima i  puno prijateljica, verujemo da ulogu majke niko ne može u potpunosti zameniti

Devojčica je od majke bila odvojena čak godinu dana ali sada je došao trenutak da se devojčica ponovo bude sa najvažnijom ženom u svom životu. Marjan je opisao taj trenutak kao jako emotivan. ,,Kad se srela sa majkom, oči su joj bile suzne. Imala je sto pitanja," ističe Marjan.

Neizmerno smo zahvalni gospodinu Marjanu Šantiću što je sa nama podelio dirljivu životnu priču devojčice iz Katmandua i nadamo se da je učinila da i vaše srce zaigra i ispuni se nežnošću. Danas i svakoga dana čvrsto zagrlite svoje najbliže jer je pravi blagoslov imati ih pored sebe.

Kako se vama dopala ova priča? Podelite sa nama u komentarima.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Udruženje "Asocijacija mama Srbije” i naš portal "Naj žena“, pokrenuo je novi video serijal „Naj mama“. One su pravi borci i majke sa velikim slovo "M" koje su svojim primerom pokazale šta nam svima znači bezuslovna ljubav. 💜 Ana Bakal (42) iz Beograda je majka deteta sa cerebralnom paralizom. Iako su prognoze bile loše, zahvaljujući njenoj upornosti, on danas hoda, priča i trenira karate! 💪🏻 Njenu priču pogledajte na portalu Najzena.rs! 📲 #mame #majke #najmama #foryoupage #foryoupage #tiktokserbia🇷🇸 #tiktoksrbija #najzenasrbije #najzena #jednajemajka #majka #najmamasrbije #asocijacijamamasrbije ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading