A voleo je žene: Zašto se Nikola Tesla nikada nije ženio

Slobodanka Ćorić Vesti 25.09.2023 07:05 0

Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih neženja svih vremena, u svojoj 68. godini života objasnio je časopisu Galvestone Daily News zašto se nikada nije ženio

Nikola Tesla

vikipedija/Nikola Tesla

Nikola Tesla bio je izuzetno obrazovan, naočit, stidljiv i produhovljen. Sve ovo se dopadalo nežnijem polu među kojima je bila i Ketrin Džonson koja mu je pisala: "Šta radiš? Volela bih da svakoga dana imam vesti o svom dragom, ćutljivom prijatelju, bile one dobre ili loše.

Ali, ako ne želiš da mi odgovoriš, makar mi pošalji svoje misli, ja ću ih primiti kao kakav fino podešen instrument. Ne znam zašto sam toliko tužna, osećam se kao da mi sve beži iz ruke. Možda sam samo usamljena i treba mi društvo. Verujem da bih bila srećnija da imam vesti o tebi. Tebi, koji si tako nesvestan svega i zadubljen samo u svoj rad, tebi koji nemaš nikakve ljudske potrebe", "Ostala sam kod kuće cele subote i nedelje, čekajući te da dođeš. Umorna sam od čekanja na tvoj odgovor".

Ali, Tesla njena pisma nije ni otvorio.

"Odlučio sam da svoj život posvetim radu i zato se odričem ljubavi i društva dobre žene. Verujem da muzičar, pisac ili bilo koji drugi umetnik treba da se ožene. Njih samo inspiracija vodi do većih uspeha. Ali pronalazač je drugačije prirode, u sebi ima toliko strasti i divljine da, ako se preda ženi, predaće joj sve.

To je šteta, jer nekada smo tako usamljeni", pričao je naučnik koji je avgusta 1924. godine u ekskluzivnoj izjavi „Galveston dejli njuzu” prokomentarisao zašto se nije ženio: "Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavalac, osećao sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”.

Francuska glumica koja je bila 12 godina starija od Tesle Sara Bernand dugo je pokušavala da ga osvoji, a kada je jednom prilikom prošla pored stola za kojim je Nikola sedeo u pariskom kafeu, ispustila je maramicu pored njega. "Gospođice, vaša maramica", rekao joj i otišao. Bila je tako razočarana.

Žena kojom je bio očaran

Amerikanke Milka Trnina odnosno ledi Riblsdejl i Ana Morgan veoma su bile zainteresovane za njegov rad, što se Tesli veoma dopadalo. A racionalnošću pijanistkinje Margarite Merington bio je potpuno oduševljen.

"To nije moj izbor, ali čak i da imam novca da se okitim dijamantima, mislim da bih našla bolji način da potrošim novac", odgovarala bi zašto ne nosi minđuše, dok je na pitanje na šta bi potrošila novac rekla Tesli: "Kupila bih kuću u centru grada jer ne volim da putujem dugo iz predgrađa do centra".

Poslednje godine Nikole Tesle

Za Tesline pozne godine se vezuje usamljenički život.

U biografijama piše da je poslednje godine života proveo je hraneći golubove (koje je obožavao). Živeo je od godišnjeg honorara iz svoje domovine. Doživeo je nesreću 1937. kada ga je u Njujorku udario taksi. U nesreći su mu slomljena tri rebra, a šest meseci je trajao njegov oporavak.

Dve godine kasnije na predlog svojih kolega vratio se u kompaniju Vestinghaus, njegova nedeljna plata bila je 125 dolara.

Kada je novinar upitao Teslu zašto se nije oženio, njegov odgovor, prema objavljenom intervjuu, glasio je ovako:


"Naumio sam da čitav svoj život posvetim radu i iz tog razloga odrekao sam se ljubavi i društva dobre žene, a i više od toga. Mislim da književnik ili muzičar treba da se ožene. Oni tako dobijaju nadahnuće koje ih vodi većem uspehu. Ali pronalazač ima tako žestoku narav, sa toliko divlje, strasne osobenosti, da bi morao sve da napusti i tako se odrekne svoje izabrane oblasti rada da bi se posvetio ženi. A i šteta je što je tako, ponekad se osećam tako usamljeno. U mojim studentskim danima upoznao sam šta znači provesti četrdeset i osam sati bez prekida za kartaškim stolom, doživljavajući pritom vrlo jaku emociju, onu o kojoj mnogi misle da je najjača za koju se zna, ali ona je mlaka i bljuntava u poređenju sa onim uzvišenim trenutkom kada vidite da vaš višenedeljni trud donosi plod u vidu nekog uspelog ogleda koji potvrđuje vaše teorije."
 

 

Komentari (0)
Loading