Evo, pokušala sam da se ubijem: Nije uspelo, šta radiš ti?

Vesti 14.07.2023 12:02 0

Kako kažeš nekome da si pokušao da se ubiješ i onda se nasmeješ? Imam drugaricu koja svaki put kad je nazovem i pitam šta radi, nonšalantno kaže: Evo, pokušala sam da se ubijem. Nije uspelo. Šta radiš ti?

Depresivna žena

Shutterstock

Svakodnevno pokušavamo da se ubijemo. Cigaretama, stresom, nezdravom ishranom, šta god vam padne na pamet, može biti potencijalno oružje za samoubistvo. Možda su naše nezdrave navike skriveni poziv u pomoć? Ali niko se ne osvrće na njih.

-Super, evo ja čitam onu knjigu što si mi pozajmila. Da ti je vraćam, ili mogu da je zadržim ako uspeš da se ubiješ?

Ha, ha. Nije smešno. Onima koji eventualno prisluškuju ovaj razgovor. Ali nama dvema, koje smo odrasle zajedno, jurile momke, od nekih i bežale, preživele dva fakulteta, i po jednu diplomu, na mišiće, nama je to smešno. Sve dok se jednog dana nije javila na telefon.

Sedela sam i razmišljala kako je sad uspavala dete, kuva onu njenu užasnu intermezzo kafu, vadi Careliju slims iz šteka i čeka da je nazovem, da porazgovaramo na mojoj pauzi za ručak. Pokušavala sam da smršam, tako da kad napokon dođe vreme za pauzu, umesto da mislim na hranu i trčim do fastfuda, okrenem nju i pričamo o drugim stvarima.

U poslednje vreme uglavnom o prošlosti. Jer sadašnjost je bila previše jednolična, previše depresivna, previše odrasla i zahtevna za nas što ne umemo da sazrimo samo zato što se od nas to traži. Za mene je tako bilo. Za nju, koja je rodila, koja je sa diplomom ušla u brak, a ne na posao, za nju je realnost bila razarajuća.

Depresivna žena

Shutterstock

 

Domaćica. Ona. Nismo pričale o tim stvarima, jer o tome ne možeš da pričaš, pa da posle pređeš na brazilsko ispravljanje kose, ali osećalo se da nas taj kamen vreba i samo čeka da padne nekome na glavu.

Ubijamo se alkoholom, nespavanjem, koka-kolom. Da ne pominjem šećer, čokoladu, sladoled. Ali pre nego što napustimo ovaj svet, onda kada shvatimo da ne marimo za druga bića i da ne vidimo tugu oko nas, da nas ne dotiče, onda je samoubistvo uspešno izvršeno.

U Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, otvorena je prva nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva.

Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja - psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.

 

Komentari (0)
Loading