Maligni tumori više ne pitaju za godine: Ovo je NAJMLAĐI pacijent sa kacerom dojke - Moja ćerka je sada bogalj

Vesti 14.02.2023 16:45 0

Najmlađa osoba na svetu kojoj je dijagnostikovan rak dojke ima samo sedam godina

Maligni tumori više ne pitaju za godine: Ovo je NAJMLAĐI pacijent sa kacerom dojke - Moja ćerka je sada bogalj

Shutterstock

Slučaj devojčice iz Čilea zbunio je specijaliste iz celog sveta, a istovremeno služi i kao tužan podsetnik da maligni tumori dojke ne pitaju za starost. 

Ona ima sedam godina i rak dojke

Kvržicu devojčice pronašla je njena majka (njihovi tačni lični podaci nisu objavljeni u medijima) kada je mlada pacijentkinja imala samo pet godina. Iako joj je pažnju privukla mala „kvržica“, kako je žena opisuje, nikada ne bi pomislila da njena ćerka boluje od raka. Tek dve godine kasnije porodica je čula poražavajuću dijagnozu.

Kako se njena majka priseća, „Dok sam je brisala posle kupanja i nanosila losion, primetila sam malu kvržicu u blizini bradavice. Doktor mi je rekao da to nije normalno i da će narasti ako ništa ne uradimo po tom pitanju, ali me nikada nije upozorio da bi moglo doći do ovoga“, rekla je ona, misleći na operaciju koju je devojčica podvrgla. Sedmogodišnjoj devojčici uklonjeno je svo tkivo zahvaćeno karcinomom, zbog čega je ostala bez dojke.

„Moja ćerka je sada bogalj i to je bol sa kojom moram da živim“, kaže žena. Po njenom mišljenju, ćerka nije u potpunosti svesna šta se dešava sa njenim telom. "Kada je odvedem onkologu, ona mi samo kaže da ne želi da oćelavi. Ne razume da je zauvek izgubila dojku", rekla je ona.

Roditelji sedmogodišnjakinje nameravaju da je odvedu kod specijalista u Barselonu koji imaju veliko iskustvo u lečenju mladih onkoloških pacijenata sa ovom vrstom raka. Slučaj devojčice obolele od raka dojke šokirao je lekare.

Hematolog i pedijatar onkolog Fransisko Bariga, koji je govorio za portal Miror, naglasio je da je većina žena kod kojih je dijagnostikovan rak dojke između 50 i 60 godina. Devojčica je ovde izuzetak. Štaviše, predsednik Čileanskog udruženja pacijenata obolelih od raka, Felipe Tagle, navodno je rekao lokalnim medijima da mnogi lekari u njegovoj zemlji ne žele da leče tako malu devojčicu jer se ne osećaju sposobnim da se bore protiv raka dojke kod nekoga tako mladog. 

Komentari (0)
Loading