Imala ČUDNE FLEKE na jeziku i OSIP po celom telu: Lekari su rekli da DEVOJČICA boluje od SMRTONOSNE bolesti, roditelji su RIZIKOVALI kako bi se izlečila

Vesti 06.10.2022 15:40 0

Kada je mama Laura Kartvrajt primetila da se njena devojčica Elsi bori sa umorom, počela je da ostaje budna sa njom koliko god da je potrebno. Elsi je tada imala samo tri godine, a Laura je rekla da je izgledala bledo i ispijeno.

Imala ČUDNE FLEKE na jeziku i OSIP po celom telu: Lekari su rekli da DEVOJČICA boluje od SMRTONOSNE bolesti, roditelji su RIZIKOVALI kako bi se izlečila

Printscreen/ Instagram

Zatim su joj se pojavile crne mrlje po celom jeziku i crveni osip na grudima. Međutim, umesto umora, devojčica je u stvari patila od potencijalno smrtonosnog otkazivanja koštane srži. Pored umora, bila je bleda i imala je nekoliko modrica i izbočina na telu. Međutim, ubrzo je 30-godišnja majka primetila da modrice ne blede kako su dani prolazili, već su postajale sve tamnije, na kraju crne boje.

Laura, koja živi u Donkasteru, pokušala je da zakaže pregled ćerki u februaru ove godine, ali joj je rečeno da se javi ako joj bude gore, piše The Sun.

- Dva dana kasnije, uspeli smo da zakažemo termin nakon što smo ga pozvali kada se probudila sa krvavim plikovima po celom jeziku, kvržicama po celom telu, i ono što sada znamo kao petehijalni osip - sićušne, tamne crvene mrlje. Lekar opšte prakse nas je poslao pravo u hitnu pomoć gde je primljena i tada su stvari postale ozbiljne. Odjednom su svi počeli da pričaju da je to povezano sa njenom koštanom srži i odmah sam znala da je loše – ispričala je majka.

 

 

Mala Elsi je dobila mesto u dečijoj bolnici u Šefildu gde je porodici postavljena dijagnoza veoma teške aplastične anemije, a jedini način da se izleči je pre transplantacija koštane srži.

Da bi ovo preživela, devojčica mora da pije lekove za sprečavanje gljivičnih i virusnih infekcija i antibiotike za pomoć kod bakterijskih infekcija.

- Trebale su joj transfuzije trombocita dva puta nedeljno i transfuzije krvi otprilike svakih sedam do deset dana – rekla je Laura.

Zatim je porodica prošla kroz period u kojem je Elsi mogla da izdrži samo 48 sati kod kuće pre nego što joj temperatura poraste - što je dovelo do toga da je ponovo primljena u bolnicu. Tada bi morala da ostane na antibioticima dok ponovo ne ozdravi. To je trajalo dva meseca, a stalne kanile i kaplje značile su da su njene vene postale teško dostupne.

 

 

- Između transfuzija, Elsi bi se probudila kada bi njeni trombociti, ono što zgrušava krv, bili niski i njen jastuk bi bio prekriven krvlju iz nosa i krvarenja iz usta. Njeni neutrofili, ćelije koje se bore protiv infekcija, bili su na nuli, što je značilo da nije imala načina da se sama bori protiv bilo čega. Ovo je dovelo do drugih neprijatnih nuspojava kao što su rane u ustima, upala desni i na kraju, otok koji je doveo do toga da je većina njenih zuba bila pokrivena. Otišla je na hranjenje putem sonde jer je izgubila svaku sposobnost da bilo šta uzima oralno - rekla je Laura.

Opasno po život

Nažalost, Elsi je kasnije razvila sepsu, infekciju opasnu po život, koju je dodatno pogoršao nedostatak sposobnosti njenog tela da učini bilo šta da se sam bori protiv nje.

- Ostala je vezana za krevet, nije mogla ni da pomeri glavu. Ona je toliko otekla da je dobila trećinu svoje telesne težine. Višestruko skeniranje svakog dana, toliko antibiotika i lekova, uključujući pumpicu fentanila za ublažavanje bolova. Imala je svakodnevne transfuzije granulocita - belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija koje su joj dale privremene neutrofile. Na kraju je linija uklonjena i ona je na sreću počela da se oporavlja. Postojao je strah da neće izvršiti transplantaciju ili da je potrebno odlaganje – ispričala je majka.

 

 

Nakon što je nekoliko članova porodice testirano za transplantaciju, uključujući i njenu dvogodišnju sestru Maju, porodica je morala da se osloni na strance. Bilo je nekih komplikacija sa šibicama, rekla je Laura, ali su na kraju uspeli da joj nađu par. Rizici transplantacije za Elsi su uključivali oštećenje organa i gubitak plodnosti - da spomenemo samo neke.

Porodica je rekla da nemaju izbora osim da rizikuju.

- Umalo smo je izgubili zbog sepse, a nakon toga su se rizici od smrti i stopa uspeha dramatično promenili, ali to je bila njena jedina opcija.

Laura je rekla da je Elsi bila neverovatna i da se uvek „smejala i plesala“. Sada Laura deli savete drugim roditeljima koji se nalaze u istoj situaciji kao njena porodica.

 

 

- Uzmite svu pomoć koju možete da dobijete, pronađite svoje selo, bilo da je to lično ili virtuelno, potrebno je. Bez ljudi koji daju krvne proizvode i učlane se u registar koštane srži, Elsi ne bi bila ovde. Moja prelepa ćerka je dobila drugu šansu za život zahvaljujući svom paru i održala je u životu zahvaljujući davaocima krvi. Ljudima kao što je Elsi i dalje su potrebni donatori i ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno da ako možete da donirate, molim vas to učinite – ispričala je Laura.

Laura je dokumentovala njihovo putovanje na svojoj Instagram stranici.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading