"Pristajući na intiman odnos sa njim, zagarantovali ste sebi MESTO NA NEBU": Priče o tri žene koje su napustile poligamnu SEKTU FLDS

Vesti 29.08.2021 14:03 0

Se*sualno ropstvo, prinuda da se rodi još jedno dete uprkos iscrpljenosti i život kao vlasništvo muškarca - ovo su stvarnosti žena koje su pripadale sekti FLDS (Fundamentalistička crkva Isusa Hrista svetaca posljednjih dana)

"Pristajući na intiman odnos sa njim, zagarantovali ste sebi MESTO NA NEBU": Priče o tri žene koje su napustile poligamnu SEKTU FLDS

Profimedia

Mnogi od njih nisu poznavali nikakvu stvarnost osim one stvorene principima fundamentalnog grupisanja.

Ipak, jednog dana su odlučili da pobegnu i počnu iznova. Godinama nakon trauma, podelili su svoje priče.

Fundamentalistička crkva dozvoljava praktikovanje poligamije. Neke pristalice ove vere imaju nekoliko žena i nekoliko desetina dece.

Meri je imala 17 godina kada se udala za 33-godišnjeg muškarca. Rodila mu je petoro dece. Nije poznavala drugi život. Ona je jedna od žena koje je kult povredio.

Da li organizacija koja je povredila toliko žena i dalje radi? Iako je njihov vođa trenutno u zatvoru, sekta i dalje ima svoje sledbenike.

Oličenje zla

Prema stručnjaku Riku Alanu Rosu, možemo identifikovati tri glavne karakteristike destruktivne sekte. Prvo, autoritarni vođa koji je predmet obožavanja. Drugo, članovi grupe su indoktrinirani . Njihovi umovi su vraćeni u stanje koje odgovara guruu. Treće, članovi grupe doživljavaju psihološke i fizičke povrede .

Gornji opis savršeno prikazuje šta se dogodilo u Fundamentalističkoj crkvi Isusa Hrista svetaca poslednjih dana (skraćeno FLDS ). Zajednica zasnovana na mormonizmu osnovana je 1950. Godine 2002. na čelu je bio Varen Džefs - oličenje uzornog primera vođe i predmeta obožavanja. Taj čovek se proglasio za Isusovu inkarnaciju i godinama je maltretirao svoje sledbenike.

Rasista, silovatelj i pedofil

U SAD je osnovano nekoliko centara za okupljanje Džefsovih pristalica. Svi beli obožavaoci. Razlog za to bio je snažno ukorenjen u sekti rasističkih uverenja. U zajednici je rečeno, između ostalog, da je "crnu rasu đavo doneo na zemlju".

FLDS su činili i muškarci i žene. Brak je bio stub crkve, ali Džefs je odlučivao ko se za koga može venčati. Takođe je od njega zavisilo da li će u datoj vezi biti potomaka. Osnovna praksa bila je poligamija - neki muškarci imali su nekoliko žena i nekoliko desetina dece.

To se odnosilo i na samog vođu. Varenova najmlađa žena je imala samo 12 godina kada se udala. Imao je se*sualne odnose sa mnogim ženama jer je sve sledbenike FLDS -a smatrao svojim vlasništvom. Prisiljavao je žene da učestvuju u orgijama, čak i u njegovom odsustvu.

Pokazao je i pedofilske sklonosti - silovao je i maltretirao decu, i dečake i devojčice. Tvrdio je da osoba pristajući na se*s sa njim sebi garantuje mesto na nebu.

Pripadnici njegove sekte bili su odsečeni od sveta. Nisu mogli da kontaktiraju svoju rodbinu, nisu imali ni pristup Internetu i drugim tehnologijama. Takođe je zabranio čitanje knjiga.

Takav selektivan pristup informacijama o životu u skupštini nije spasio Varena da trpi posledice.

Nakon višegodišnje istrage FBI -a, Varen Džefs je uhapšen i osuđen na doživotni zatvor. Iako više nikada neće biti pušten, on je i dalje šef FLDS -a i ima svoje sledbenike.

Kada je harizmatični guru bio zatvoren, većina "vernika" je okrenula leđa sekti. Iskoristili su priliku da započnu novi život i podele svoja iskustva. Posebno žene koje su sa FLDS -om podelile zastrašujuća svedočanstva svojih godina.

Linette Varner

Kada je Džefs imao 64 žene, odlučio je da se oženi sa Linette , koja je tada imala 18 godina. Odrasla je na FLDS -u i imala je osećaj da će jednog dana postati jedna od mnogih "dragih".

Plašila se Varena. Kad je bio u blizini, više je volela da joj se skloni iz vida. Na ovaj način se delimično zaštitila od mnogih trauma koje su zadesile druge žene. Međutim, morala je da izdrži mnoge prisilne se*sualne činove koje je vođa FLDS -a opisao kao "Božju dužnost".

Njen užas nije prestao odmah nakon Džefovog hapšenja. Linettein brat, koji je takođe bio deo zajednice, u to vreme ju je zatvorio u prikolici. Odlučna žena je odvrnula vijke sa prozora i, nakon mnogih pokušaja, konačno je izašla napolje. Uspela je da se oslobodi. Pobegla je iz privremenog zatvora što je dalje moguće, a to je preneo ofeminin.pl .

Rebeka Musser

Kada je, nakon godina nasilja i zastrašivanja, Rebeka Musser odlučila da svedoči protiv Varena, nosila je crvenu boju. Ovo je bilo simbolično jer je Džefd svojim sledbenicima stalno govorio da crveno znači greh i zlo. Ova boja je bila zabranjena u zajednici. Zanimljivo je da je sam Džefs, bežeći od agencija za provođenje zakona, putovao u crvenom kadiluku.


Rebekini roditelji su bili članovi FLDS -a, a kad je njihova kćer imala 19 godina, odlučili su da je udaju za Varenova oca, Rulona Džefsa. Muškarac je u trenutku venčanja imao 85 godina. Sedam godina kasnije, umro je, a Rebeka se spremala ponovo na udaju.

Žena, koju je prvi muž se*sualno zlostavljao, nije želela da ponovo prođe kroz pakao. U glavi joj je proletela ideja o bekstvu. Jedne noći probila se neopaženo i otrčala do svog brata koji je živeo u Oregonu.

Marija Makert

Imala je 17 godina kada se udala za 33-godišnjeg muškarca. Rodila mu je petoro dece. Nije poznavala drugi život - rođena je u sekti. Poligamija, koja je bila prisiljena da se uda, imati što više dece bio je njen svakodnevni hleb.

Osamdesetih godina prošlog veka nešto je u njoj prodradilo. Htela je da ode, ali njen muž to naravno nije dozvolio. Zatim ju je zatvorio. Izjavio je da je Marija želela da počini težak greh napuštajući ga. U ovom slučaju, on je video samo jedan izlaz iz ove situacije: pomirenje po krvi .

Ako je član FLDS zajednice učinio nešto što se smatralo „neoprostivim“, osećalo se da je krv prolivena. Marijin muž je hteo da joj prereže vrat.

Žena je uspela da izbegne smrt i pobegne. Uz pomoć advokata vratila je i svoju decu.

Budućnost FLSD -a

Da li organizacija koja je nanela štetu toliko žena i dalje postoji? Nakon hapšenja vođe FLSD -a, pažnja je takođe skrenuta na imovinu u kojoj su nekada bili smešteni sledbenici kulta. 17. aprila 2014. teksaški zvaničnici zaplenili su fizički posed ranča - mesta obeleženog godinama nasilja.

Uprkos osudi kultnih praksi, hiljade ljudi ostalo je u fundamentalističkoj zajednici.

Komentari (0)
Loading