Tesna veza između oticanja nogu i srčanih problema: Kardiolog Seferović razotkriva ko je u najvećem riziku

Slobodanka Ćorić Vesti 20.05.2024 18:02 0

Ako su obe noge u pitanju, najčešće je u pitanju poremećaj sa venskom cirkulacijom, a pogotovo ako je u pitanju ženska osoba, pogotovo ako je u pitanju letnje vreme

doktor Petar Seferović, kardiolog

Printscreen

Oticanje nogu može biti znak da srce nešto poručuje. Profesor doktor Petar Seferović, stručnjak za srčane bolesti, detaljno objašnjava kako simptomi poput oticanja nogu mogu ukazivati na potencijalne srčane probleme. U nastavku, istražujemo njegove analize i preporuke koje mogu pomoći u očuvanju srčanog zdravlja.

Simptomi i faktori rizika

"Mislim da je ova tema veoma zanimljiva, jer je ova pojava veoma česta. Radi se o tome da srčana slabost nikada ne nastaje sama, uvek postoje određeni faktori rizika, u najvećem broju slučajeva, koji ukazuju da ta osoba može da ima srčanu slabost, to je prva stvar.

Poremećaji venske cirkulacije

"Ako su obe noge u pitanju, najčešće je u pitanju poremećaj sa venskom cirkulacijom, a pogotovo ako je u pitanju ženska osoba, pogotovo ako je u pitanju letnje vreme i pogotovo ako ima više kilograma nego što bi trebalo.

Tromboflebitis i sportske povrede

"Ono što ne želimo da vidimo je da je takva vrsta oticanja nogu, a to je obično samo jedna noga otekla, posledica takozvanog, vrlo dobro poznatog obolenja, tromboflebitis - kada se vena zapali, dođe do izliva tačnosti u okolinu i cela noga otekne.

Srčana slabost i starosne kategorije

Kada se pojavi srčana slabost, kod starijih ljudi, koji već imaju neke faktore, poput dijabetesa, a pojavi se i oticanje nogu, doktor ističe da to znači da je bolest poodmakla i da moraju da se primene ozbiljne mere i kompletna terapija, kojom će se odložiti napredak bolesti.

U poodmakloj srčanoj slabosti, skoro uvek se javljaju otoci nogu", navodi doktor, ali i kaže da otok nije prvi pokazatelj srčane slabosti, već da je to najčešće višak kilograma."

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading