Aktivni sastojak đumbira je gingerol – uljasta gusta tečnost ljutkastog ukusa, ima svojstvo analgetika, deluje protivupalno i antioksidativno i ima antibakterijski efekat.
Đumbir sadrži vitamin C, vitamine B grupe, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor.
Često se u svrhu lekovitog svojstva priprema čaj od svežeg đumbira koji prijatno zagreva celo telo. Čaj od đumbira se koristi u ublažavanju raznih tegoba.
Podstiče probavu i čisti organizam
Đumbir se već stotinama godina koristi za dobro varenje i za ublažavanje crevnih tegoba. Ova začinska biljka ima protivupalna svojstva i sadrži enzim zingibain, koji pomaže u varenju proteina. Čaj od đumbira efikasno deluje na neprijatne digestivne tegobe i čisti organizam od otrovnih toksina koji se talože u organizmu.
Priprema čaja:
Stavite oljušteni đumbir (2 komada od 5 cm debljine) u pola litra provrele vode i kuvajte ga na laganoj vatri 20 minuta. Čaj procedite i po želji dodajte med i limun. Pijte često ovaj melem za želudac i creva, vaša probava će vam biti zahvalna, a nadutost uzrokovana brzim i prekomernim jedenjem će biti smanjena.