Naše bake su znale: Evo zašto treba sipati so na sunđer pre pranja sudova

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 08.01.2025 11:46 0

Mokri sunđer obilno prelijte solju, prelijte belim sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta

baka

Shutterstock

Brojni su trikovi za čišćenje doma koji uključuju neočekivane metode i sastojke, a koji bi trebalo da nam olakšaju kućne poslove. Često možemo videti kako su naše bake održavale čistoću u kuhinji, kad nije bilo toliko hemikalija. Među njima smo naišli na trik za čišćenje kuhinjskih sunđera. U savetu se navodi da pre pranja posuđa kuhinjski sunđer posuti malo soli, a zatim ga preliti sirćetom. Pitate se zašto je ovo neophodno? Zbog, navodi se, dezinfekcije, uništavanja bakterija i održavanja higijene.

So je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprečava rast bakterija, dok je sirće poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. U kombinaciji sa solju, efekat dezinfekcije je pojačan. Sirće takođe pomaže u rastvaranju ostataka hrane i masti, ostavljajući sunđer čistim i bez mirisa.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Dakle, mokri sunđer obilno prelijte solju, prelijte belim sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta, pa ponovite postupak na drugoj strani i isperite čistom vodom. Sunđer je tada spreman za ponovnu upotrebu, a preporučuje se da ga na ovaj način perete bar jednom nedeljno. Dobro je znati da nakon pranja sudova sunđer treba isprati u toploj vodi i dobro osušiti, jer bakterije brže rastu u vlažnom okruženju. Međutim, uprkos ovim merama predostrožnosti, sunđere za pranje posuđa treba redovno menjati, idealno svake dve do četiri nedelje

Komentari (0)
Loading