Pripremite se za pomračenje Supermeseca 18. septembra: Donosi drastične promene i krajeve koji će uzdrmati naše živote

Slobodanka Ćorić Vesti 12.09.2024 13:05 0

Najbolje vreme za posmatranje pomračenja biće 18. septembar, od 03:00 do 05:00 časova po lokalnom vremenu u vremenskoj zoni CET

horoskop

Shutterstock

Delimično pomračenje Meseca će se desiti 18. septembra, kada će deo Mesecove površine biti prekriven Zemljinom senkom.

Ovo pomračenje Meseca biće žetveni mesec za 2024. godinu, poznatiji kao puni mesec. Puni mesec izlazi samo noću, a potpuno pomračenje Meseca može se videti sa svih delova Zemlje koji su u noći dok se pomračenje odvija. Međutim, neki će videti pomračenje jasnije ili detaljnije od drugih, u zavisnosti od lokacije. Na primer, neki će ga videti pri izlasku ili zalasku Meseca, kada je Mesec nisko na nebu.

Delimično pomračenje Meseca od 17. do 18. septembra 2024. godine dešava se kada je Mesec u sazvežđu Riba.

Ova pojava se dešava pred jesenju ravnodnevnicu na severnoj hemisferi koja nastupa 22. septembra. Najbolje vreme za posmatranje pomračenja biće 18. septembar, od 03:00 do 05:00 časova po lokalnom vremenu u vremenskoj zoni CET.

Za razliku od pomračenja Sunca, koje se može videti samo sa određenih delova Zemlje, pomračenje Meseca može se videti sa bilo kog mesta gde je Mesec iznad horizonta. Stanovnici Velike Britanije imaće sjajnu priliku za posmatranje ovog fenomena.

Zemljina senka u svemiru ima dve komponente: slabu, spoljašnju polusjenku i tamnu, unutrašnju senku. Da ste se nalazili u svemirskom brodu unutar polusjenke na udaljenosti od Meseca, videli biste delimično pomračenje Sunca.

Pošto je Zemlja nešto manje od četiri puta veća od Meseca, njena prividna veličina sa Mesečeve pozicije je otprilike četiri puta veća od Sunčeve, dok Sunce i Mesec imaju približno iste prividne prečnike sa Zemlje.

Kao rezultat toga, Zemljina umbralna senka na udaljenosti od Meseca je takođe oko četiri puta veća od Meseca, u zavisnosti od toga gde se oba nalaze u svojim orbitama.

Dana 18. septembra, senka kišobrana će biti prečnika otprilike 1,7°, dok je prividni prečnik Meseca oko 0,5°. Penumbralna senka će biti u prečniku od 2,6°.

Veći stepen senčenja postaje primetan tek kada se Mesec značajno pomeri u penumbralnu senku i bliže senki umbra. Za ovo pomračenje, najtamnije senčanje će se pojaviti na severoistočnom delu Meseca.

Mesec će napustiti senku umbra oko 04:00 časova po jutarnjem CET vremenu, a polusenku oko 05:00 časova po jutarnjem CET vremenu, kada će se događaj privesti kraju.

Pomračenje u Ribama donosi emocionalnu nestabilnost

Šta god da se dešava pod ovim pomračenjem može takođe rezultirati dubokim i dugim periodom lečenja, gde ćemo morati da budemo strpljivi i da ostavimo vremena da se stvari regenerišu, piše atma.hr.

Fenomen 18. septembra 2024. dešava se retko i posebno Super pomračenje Meseca! Ovo će biti delimično pomračenje, tako da ćemo i dalje moći da vidimo svetao i moćan Mesec na našem noćnom nebu.

Padajući na 23′ stepena Riba, ovo pomračenje Meseca ima temu prodora i završetaka. Nešto može doći do prekretnice u našim životima, ili možemo otkriti da je nešto osvetljeno, omogućavajući nam da vidimo stvari koje ranije nismo videli. Alternativno, možemo doći do tačke celovitosti, koja nam omogućava da prepoznamo celu priču ili ciklus svega kroz šta smo prošli.

Lunarna pomračenja obično zatvaraju vrata koja smo imali poteškoća da sami zatvorimo. Ponekad završeci koje donose nisu iznenađujući i jednostavno nas malo gurnu u pravcu kojem smo se već nadali. U drugim slučajevima, međutim, mogu doneti brze krajeve koji uzdrmaju naše živote na neviđene načine!

Pošto je ovo delimično pomračenje Meseca i jedno od najslabijih pomračenja koje možemo da doživimo, za većinu nas kraj koji doživimo može biti onaj koji smo videli da dolazi već neko vreme. Svaki napredak će nas takođe verovatno usmeriti u pravcu zatvaranja, čak i ako se stvari u početku osećaju neprijatno.

Uvek vredi zapamtiti da pomračenja donose sudbonosne događaje i uvek nas stavljaju tamo gde treba da budemo, čak i ako nam se to u početku ne sviđa!

Pošto Ribama vlada voda, možda se u ovom trenutku osećamo posebno emocionalno i osetljivo. Šta god da se dešava pod ovim pomračenjem takođe može rezultirati dubokim i dugim periodom izlečenja, gde ćemo morati da budemo strpljivi i da ostavimo vremena da se stvari regenerišu.

Energija Riba se kreće sporo dok deluje na najdublje tkivo našeg bića, tako da postoji osećaj da će za sve što se odvija trebati vreme da se obradi i svari.

Novi ciklus pomračenja

Položaj Mesečevih čvorova je ono što nam daje ciklus pomračenja. Od 2023. Mesečevi čvorovi putuju u Ovna i Vagu, dajući nam pomračenja u ova dva znaka. Ali ova septembarska pomračenja ne padaju u liniju sa čvorovima, već u Ribama.

Ovo se dešava kada smo u prelaznoj tački. Sada završavamo pomračenja Ovan-Vaga i pripremamo se za ulazak u ciklus pomračenja Devica-Riba.

Iako ovaj ciklus pomračenja Devica-Riba neće zaista krenuti u akciju do sledeće godine, ovo je naš prvi ukus onoga što dolazi.

Poslednji put smo doživeli ciklus pomračenja Devica-Riba u novembru/novembru 2015. – maju/maju 2017. godine, tako da možete da se setite tog vremena da vidite koje su vam teme mogle da se pojave. Zapamtite, nije da će se iste stvari ponoviti, ali o tome možete razmišljati kao o dostizanju nove evolucije onoga što vam se dešavalo u to vreme.

Iako je ovo pomračenje povezano sa pomračenjima koja smo imali u martu/martu i aprilu/aprilu ove godine, ono je više uvod u ono što predstoji za novi ciklus pomračenja Devica-Riba, koji će trajati do februara/februara 2027.

Pomračenja Devica-Riba imaju tendenciju da podstiču stvari koje se odnose na naše zdravlje, blagostanje i duhovnost. Uslovljeni smo da se fokusiramo na sitnije detalje i da se organizujemo. To je takođe veoma kreativan ciklus pomračenja koji može pokrenuti nove inovacije, inspiracije i vizije.

Imati Super Mesec i pomračenje zajedno je retka i magična interakcija lunarne energije koja nam može omogućiti da osetimo njenu moć! Puni Meseci, ali posebno Super Meseci, znaju kako da izvuku stvari iz nas, pa istaknite svoje intuitivne moći! Izvucite sve što više ne želite da zadržite.

Posle ovog pomračenja Meseca u znaku Riba, 2. oktobra imamo pomračenje Sunca u znaku Vage. Ovo pomračenje je jače od ta dva i biće ono koje ćemo verovatno svi osećati malo više.

Komentari (0)
Loading