Slavica Rokvić je žena za sve. Sama vodi domaćinstvo, čuva unuke, održava baštu i prelepo dvorište, kuva, i na sve to je uvek besprekorno sređena i doterana. Supruga folk legende Marinka Rokvića s razlogom oduševljava pratioce na Instagramu, a ovog puta, u duhu sezone, predstavljamo vam njen recept za pinđur.
Slavica Rokvić ima mnogo interesovanja, a među njima je i kuvanje.
- Gotov pinđur. Malo truda i muke, ali vredelo je. Smederevac, najlepši ukusi na ovom šporetu. A recept za pinđur moje majke Milke za mene najlepši - pohvalila se Slavica na Instagramu i velikodušno podelila recept.
Pinđur po receptu Slavice Rokvić
Potrebno je:
6 kg crvenog paradajza
6 kg patlidžana
seckane pečene paprike, otprilike
so, šećer i sirćetna kiselina po ukusu
seckani beli luk, otprilike
1 l ulja
Priprema:
- Paradajz i patlidžan ispeći, oljuštiti, iseći i sipati u šerpu da se upržava. Kada je na pola, dodati isečene pečene paprike i mešati. Opet mešati do besvesti.
U lonče zagrejati ulje i postepeno dodavati u smesu da “zacvrči”, pa opet mešati. Pri kraju dodati so, šećer, esenciju i seckani beli luk. I opet mešati dok vam se ne ukaže dno na šerpi kada povučete varjačom.
Sipati u vruće tegle kada se malo prohladi, pa u zagrejanu rernu nekih desetak minuta. Isključiti rernu i pinđur ostaviti do jutra u njoj.
Zato što nema konzervansa u njemu, zagrejati ulje i u svaku teglu sipati po malo ili u sirće umakati gazu i stavljati preko pinđura. Zatvarati tegle i smestiti ih u ostavu.