Najbolje paprike za ajvar: Iskusne domaćice kažu da je najukusniji od ove 3 sorte

Vesti 08.09.2024 11:30 0

Prilikom pravljenja ajvara najvažnije je odabrati kvalitetnu papriku, od toga zavisi da li će uspeti.

ajvar

Shutterstock

Stiglo je vreme za pravljenje ajvara, a pre pripreme je neophodno kupiti papriku koja treba da bude kvalitetna. Ovo su saveti iskusnih domaćica o sortama paprika koje su najbolje za ajvar.

Birajte zrelu i zdravu papriku

Najvažnije je da paprika bude mesnata, zdrava i suva. Kada se stavi na plotnu ili roštilj da se ispeče ovakva paprika ne cvrči i ne pušta mnogo tečnosti, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse. Birajte pljosnate paprike koje se lako peku samo sa dve strane i samim tim i lako ljušte.

ajvar

Shutterstock

 

Najbolje sorte paprika za ajvar

Amfora

Ova sorta paprike ima krupne plodove koji su pljosnati i malo povijen vrh. Dužina paprike je ista kao i kod Kurtovske kapije, a težina je veća, svaki plod ima oko 100 grama. Odlična je za pečenje zbog debljine, jer neće izgubiti sokove.

Kurtovska kapija

Mnoge žene najčešće prave ajvar od ove sorte. Paprika je dužine od 12 do 15 centimetara, a težine oko 70 grama. Ono što je veliki plus kod ove sorte je tanka kožica, pa se lako ljušti. Ima slatkasti ukus i jaku aromu. Sadrži mali procent vode.

Šilja

Crvena roga ili šilja je krupna, plodovi su teški od 160 do 300 grama. Duguljasta je, lepo se ispeče i odlična za pravljenje ajvara.

Bonus video:

@najzena.rs Gde držite ulje u kuhinji? Ovo je najgore mesto! #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading