Tamo im nije mesto: Ovih 8 stvari ne smete čuvati ispod kreveta, donose propast, a mogu da utiču i na zdravlje

Vesti 03.09.2024 15:44 0

Stručnjaci za organizaciju otkrivaju osam stvari koje nikada ne bi trebalo da držite ispod kreveta

spavaća soba

Shutterstock

Čuvanje stvari ispod kreveta je efikasan metod za držanje glomaznih predmeta podalje, ali je takođe lako mesto za odlaganje stvari na koje ćete brzo zaboraviti - prava crna rupa za skladištenje. 

Bilo da je ispod kreveta gde vaša vansezonska odeća ide u hibernaciju ili je to mesto za vaše napuštene projekte, postoje neke stvari koje je bolje da držite dalje od crne rupe.

spavaća soba

Shutterstock

 

Stručnjaci za organizaciju otkrivaju osam stvari koje nikada ne bi trebalo da držite ispod kreveta.

Sve od papira ili kartona

Možda ćete biti u iskušenju da gurnet kutiju za cipele ispod kreveta, ali Danica Karson, suosnivačica bloga ,,The Uncluttered Life i kreatoru Declutter Deck" kaže da to nije dobra ideja.

„Proizvodi od papira su zapravo izvor hrane za neke insekte, od šećernih četinaša preko moljaca do bubašvaba“, kaže Karson. „Proizvodi od papira poput fotografija, knjiga, dokumenata i kutija nikada ne bi trebalo da se čuvaju ispod kreveta. 

Posteljina i tekstil

Da li ste ikada udarili staro ćebe i videli kako se prašina diže iz njega? Taj scenario je gotovo zagarantovan ako budete držali posteljinu i tekstil ispod kreveta.

„Nikada ne odlažite ćebad, jastuke ili bilo šta od tekstila ispod kreveta osim ako se stvari ne nalaze u posebnom pakovanju, ili barem u vrećama“, kaže Monika Fej, stručnjak za čišćenje. „Razlog za to je što se prašina lako nakuplja ispod nameštaja, posebno kreveta, i taložiće se u materijalu. Možda neće biti tako primetno kao što bi bilo na plastičnoj ili drvenoj površini.

Kožna galanterija

Stavljanje kožnih cipela ili torbica ispod kreveta je skoro isto kao izlaganje na suncu. Životna sredina ih uništava.

„Prašina može prouzrokovati da se vaši kožni predmeti osuše, popucaju i izgube boju tokom vremena“, objašnjava Karson. „Ako apsolutno morate da čuvate ove predmete ispod kreveta, potrebno ih je čuvati u plastičnim kutijama kako biste sprečili da se na njima nakupi prašina.

Glomazni predmeti

Kada se sagnete da uzmete stvari ispod kreveta, izlažete se riziku da povredite leđa. Zato je mudro izbegavati skladištenje teških ili nezgodnih predmeta ispod. „Toliko povećavate svoje šanse da budete povređeni — i povećavate rizik da oštetite predmete“, kaže Karson.

Hrana

Stručnjaci kažu da biste se iznenadili kada biste čuli šta pronalaze ispod kreveta. Hranu, čak i neotvorene kutije žitarica, nisu dozvoljene. Miševi i druge štetočine mogu da ih izgrizu. 

Elektronika

Ovo nije mesto za vaš stari DVD plejer, ili prethodni model vašeg telefona. „Prašina može vremenom da ošteti ili uništi elektroniku“, kaže Karson. „Pored toga, sve što ima bateriju povećava rizik od požara ispod kreveta. Pošto prašina može negativno da utiče na elektroniku, veća je verovatnoća da će se te baterije brže pokvariti nego baterije koje se čuvaju na hladnim i suvim mestima.”

Predmeti koji izazivaju tugu

Ovo je više filozofska preporuka, kaže Fej. „Nikada ne čuvajte sećanja na bivšeg ili posebnu odeću ispod kreveta“, objašnjava ona. „Zaslužujete da bukvalno i simbolično spavate u miru svake noći, a da ne ležite na fizičkom podsetniku na prošlost ili život koji trenutno ne živite.

Sve ostalo

Neki profesionalci u organizaciji kažu da ne treba ništa da stavljate ispod kreveta. Kristi Peri, profesionalni organizator i vlasnik ,,Art of the Space", jedna je od njih.

„Preporučujem da ništa ne odlažete ispod kreveta osim ako to nije nešto čemu redovno pristupate i ako vaša leđa mogu da podnesu savijanje da biste ga izvlačili iznova i iznova“, kaže ona za Real Simple.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading