Obratite pažnju na ove stvari, možda nešto pogrešno radite: 7 stvari koje mogu nepovoljno uticati na začeće

Nedeljko Tišanović Vesti 02.09.2024 19:05 0

Posebno treba obratiti pažnju na ove stvari.

Shutterstock

Shutterstock

Ako se pitate "Zašto ne mogu zatrudneti?", važno je znati da neki uzroci neplodnosti, kao što su genetika, starost i medicinska stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) i endometrioze, nisu u vašoj moći. Međutim, promene u načinu života mogu poboljšati vaše šanse za začeće ili bar sprečiti pogoršanje problema sa plodnošću.

Evo nekoliko mogućih razloga zbog kojih možete imati poteškoće sa začećem:

Nedovoljna sek*ualna aktivnost

Redovan sek*ualni odnos, naročito tokom ovulacije, je ključan za uspešno začeće. Takođe, redovni odnosi tokom celog menstrualnog ciklusa mogu pomoći telu da se pripremi za začeće, jer signaliziraju imunom sistemu da se fokusira na reprodukciju.

Stres bez strategija suočavanja

Stres tokom pokušaja začeća je normalan, ali upravljanje stresom može poboljšati opšte zdravlje i podržati plodnost. Koristite tehnike kao što su čitanje, vežbanje ili razlaganje problema na manje korake kako biste poboljšali svoje emocionalno stanje.

Problemi s težinom

Prekomerna ili nedovoljna telesna težina može uticati na plodnost. Prekomerna težina povećava rizik od neplodnosti, dok premala težina može poremetiti hormonalnu ravnotežu, što može dovesti do neredovitih menstrualnih ciklusa ili izostanka ovulacije. Nizak BMI kod muškaraca takođe je povezan sa smanjenim brojem i kvalitetom spermija.

Preterano vežbanje

Iako je vežbanje korisno, prekomerno vežbanje visokog intenziteta može naškoditi ženskoj plodnosti, utičući na ovulaciju i implantaciju. Preporučuju se umerene aktivnosti kao što su brzi hod ili povremena vožnja bicikla, posebno za one koji imaju problema sa plodnošću.

Nezdrave navike u ishrani

Ishrana igra važnu ulogu u plodnosti. Ishrana bogata zasićenim mastima i šećerom može smanjiti plodnost, dok konzumacija nezasićenih masti, celih žitarica, ribe, voća i povrća može poboljšati plodnost kod žena i kvalitet spermatozoida kod muškaraca, piše Dnevnik.hr

Pušenje

Pušenje može značajno smanjiti plodnost, ometajući proizvodnju hormona i oštećujući reproduktivne organe i DNK spermija. Prestankom pušenja možete poboljšati svoje šanse za začeće.

Dodatni faktori

Poslovi sa noćnim smenama ili teškim fizičkim radom mogu poremetiti cirkadijalni ritam i uticati na plodnost. Prioritetizovanje kvalitetnog sna, pravilne ishrane i umerene fizičke aktivnosti je ključno za očuvanje zdravlja u ovim slučajevima.

Prilagođavanjem ovih aspekata svog života možete poboljšati šanse za uspešno začeće i očuvanje zdravlja reproduktivnog sistema.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading