Opadanje kose posle odmora je alarm — da ili ne? Evo šta treba da uradite kada skupite klupko dlaka u ruci

Nedeljko Tišanović Vesti 26.08.2024 09:16 0

Nemojte previše brinuti, objašnjenje je jednostavno.

Kosa

Shutterstock

Nakon povratka sa odmora, mnogi se suočavaju s neprijatnim osećajem kada primete da su dlake uveliko opale prilikom pranja kose. Ovaj strah od brzog gubitka kose može se pojačati svaki put kad vidimo gomilu dlaka u ruci, no u stvarnosti, pojačano opadanje kose nakon odmora je vrlo uobičajeno.

Jedan od glavnih uzroka pojačanog opadanja kose nakon odmora je telogena faza, ili faza odmora u kojoj kosa prelazi pre nego što opadne. Nakon perioda stresa ili promene rutine (kao što je putovanje ili odmor), više vlasi može ući u ovu fazu, što može rezultirati većim gubitkom kose. Svaka promena, uključujući i ono što mislimo da je odmor, može biti stresna za organizam i uzrokovati pojačano opadanje kose.

Takođe, ako ste proveli više vremena na suncu ili u različitim klimatskim uslovima, vaša kosa može biti dodatno pogođena. Sunčeva svetlost, suv vazduh i slana voda mogu učiniti kosu lomljivijom i sklonijom lomljenju.

Važno je da se nakon povratka u svoju uobičajenu rutinu posvetite hranljivim tretmanima za kosu, poput maski, ulja i seruma, i da koristite zaštitu od toplote ako koristite uređaje za stilizovanje. Takođe, šišanje je odličan način da osvežite svoj izgled i pomognete kosi da se oporavi i nesmetano raste.

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading