Banane neće pocrneti 2 nedelje: Provereni trik koji će im dugo sačuvati svežinu i žutu boju

Vesti 18.08.2024 13:16 0

Banane potamne samo nekoliko dana posle kupovine, ali možete da im sačuvate svežinu nekoliko nedelja.

banane

Shutterstock

Ponekad su jednostavni trikovi najbolji. Tako je i u ovom slučaju. Banane brzo potamne, jer se beru zelene, a počinju da sazrevaju čim se uberu, jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog gasa koji ubrzava njihovo sazrevanje. Banane najčešće potamne dok ih još ne pojedemo. Ali postoji način da im sačuvate lepu žutu boju i svežinu, a primenjuju ga i prodavci na pijacama.

banane

Shutterstock

 

Okačene banane duže traju

Sigurno ste videli banane okačene na konopac ili metalnu kuku na pijaci i u prodavnici. To nije bez razloga. Tada se proces sazrevanja banana usporava. To je razlog zašto ih trgovci čuvaju okačene. Tako ih drže i dalje od ostalog voća, jer etilen iz banana ubrzava kvarenje voća oko njih. Dakle, ako želite da vam banane duže ostanu sveže, okačite ih negde u kuhinji.

banane

Shutterstock

 

Upotrebite providnu foliju

Kupite zelenije banane, jer je to najlakši način da potraju duže, odnosno da ne potamne i istrule već posle tri dana. Najpoznatiji trik čuvanja banana je da se stabljika koja ih zajedno drži obmota providnom folijom, i to tako da folijom prođete između stabljike i svake banane. To će sprečiti sazrevanje i banane će vam biti sveže i do dve nedelje. Kada vrh stabljike obmotate folijom, okačite ih negde i garantovano će vam dugo trajati.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading