Jedno od omiljenih jela na srpskoj trpezi je pasulj. Naravno da ga svi jedu i leti, ali tada je poželjno da se kuva što kraće, jer je i ovako previše vruće u kući. Iskusni kuvari su otkrili kako da se skrati vreme kuvanja pasulja od nekoliko sati, a da ukus bude opet savršen. Postoje dva sastojka koja možete dodati da biste pasulj jelo brzo skuvali, a vi odaberite onaj koji vam više odgovara ili koji trenutno imate u kući.
Dodajte u pasulj sodu bikarbonu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
U prvu vodu u kojoj se kuva pasulj dodajte 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, pa vodu prospite i dodajte malo ulja. Dobro promešajte, kako biste bili sigurni da je ulje raspoređeno po svim zrnima pasulja. Soda bikarbona će sprečiti i stvaranje gasova koje pasulj izaziva, što je još jedna prednost njenog dodavanja u ovo jelo.

Shutterstock
Sipajte u pasulj malo rakije
Da bi se pasulj brže skuvao, sipajte 4 dela hladne vode i 1 deo pasulja. Recimo, na 1 kg pasulja sipajte 4 litra vode. U šerpu odmah sipajte i 50 ml rakije i ostavite da prokuva. Zatim snizite temperaturu ringle i krčkajte pasulj oko 50 minuta. Za to vreme će lepo omekšati i biće spreman za jelo.
Bonus video: