Neiskorišćeno blago: Sok od smokvinog lista apsolutni je hit na društvenim mrežama (RECEPT)

Slobodanka Ćorić Vesti 14.08.2024 06:41 0

Smokvino lišće je pravi primer kako priroda može pružiti više nego što na prvi pogled izgleda

čaj

Printscreen/TikTok

Drvo smokve, osim što pruža sočne i slatke plodove, može vam doneti mnogo koristi i kada je u pitanju lišće. Mnogi ljudi su upoznati s plodovima smokve, ali lišće ove biljke često ostaje neiskorišćeno. Ipak, smokvino lišće ima brojne primene koje mogu unaprediti vaš život u dvorištu i domaćinstvu. Evo kako možete iskoristiti lišće smokve za različite svrhe:

Prirodni pesticid

Lišće smokve može biti odličan prirodni pesticid. Njegovo intenzivno mirisno ulje pomaže u odvraćanju raznih štetočina koje mogu napasti vaše biljke. Samo zgnječite lišće i pospite ga oko biljaka, ili pripremite prirodni sprej tako što ćete izgnječiti lišće i pomešati ga s vodom. Ova metoda je efikasna za zaštitu biljaka od insekata poput mrava i mušica.

Kompost

Smokvino lišće je bogato hranljivim materijama i može biti odličan dodatak vašem kompostu. Dodavanje lišća u kompostnu hrpu može obogatiti tlo, poboljšati njegovu strukturu i povećati nivo hranljivih materija. Osim toga, lišće smokve brzo se razgrađuje, što doprinosi bržem procesu kompostiranja.

Sirup od lista smokve

Da biste napravili sirup od smokvinog lišća, prvo uberite dve šake (oko 70 g) najsvežijih listova smokve i obavezno ih uberite sa peteljkama, što će pojačati ukus. Listove operite, stavite u šerpu, sipajte vodom toliko da pokrije sve listove u šerpi i stavite da provri.

Kada voda provri i poprimi žućkasto zelenu boju, izvadite listove smokve iz šerpe, a u vodu stavite smeđi šećer (ako u loncu ima litar vode, dodajte jedan kilogram šećera). Kuvajte dok ne proključa i dok ne dobijete konzistenciju sirupa, pa ohladite sirup i prebacite u staklenu flašu.

Zdravstvene koristi

Lišće smokve ima i terapeutska svojstva. U tradicionalnoj medicini, koristi se za različite namene, uključujući smanjenje nivoa šećera u krvi i olakšavanje probavnih smetnji. Čaj od smokvinog lišća može pomoći u regulaciji šećera u krvi i poboljšanju probave. Ipak, pre nego što koristite smokvino lišće u medicinske svrhe, posavetujte se s lekarom.

Kako se pravi čaj od smokvinog lista?

 

U 200 ml provrele vode dodajte 1 do 2 kašičice zgnječenog lišća smokve. Pokrijte lonče ili šolju i ostavite da odstoji 10-ak minuta.

Upozorenje: Čaj od smokvinog liste ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Dekorativne svrhe

Lišće smokve može biti i estetski privlačno. Veliki, sjajni listovi mogu se koristiti u aranžmanima za sto, kao deo buketa ili za dekoraciju unutrašnjih prostora. Takođe, mogu poslužiti kao prirodni pokrivači za stolove ili u kuvarstvu kao dekorativni elementi.

 

@spider_on_mars Jeste li već probali? 🍹 Za sirup vam je potrebno: - 1 L vode - 1 kg šećera - 10 listova smokve - 3-4 limuna ili otprilike 3 paketića limunske kiseline Ngl @sladak me inspirirala da ovo probam. 😆 #smokva #fig #sirup #recept #hrvatska #balkanfyp ♬ cook at home - cooking

 

Skladištenje i zaštita hrane

U nekim kulturama, lišće smokve se koristi kao prirodna folija za kuvanje i čuvanje hrane. Možete ih koristiti za omotavanje hrane pre pečenja na roštilju ili u pećnici, što može dodati poseban ukus i aromu jelu. Takođe, lišće smokve može se koristiti za oblaganje različitih namirnica koje želite sačuvati, jer ima prirodna antibakterijska svojstva.

Zeleni materijal za baštu

Oni koji se bave baštovanstvom mogu koristiti smokvino lišće kao zeleni materijal za pokrivanje tla. Ovaj prirodni mulch pomaže u zadržavanju vlage u tlu, smanjuje rast korova i dodaje hranljive materije zemlji. Ako imate veće količine lišća, možete ih usitniti i koristiti za ovaj koristan  trik.

Kada sledeći put budete brali plodove sa svog drvetа smokve, ne zaboravite da iskoristite i lišće koje se nalazi oko vas. 

 

 

 

Komentari (0)
Loading