Obavezno zatvarajte noću vrata od spavaće sobe: Ova navika vam može spasiti život, a evo i kako

Tatjana Badarević Vesti 13.08.2024 20:06 0

Možda se ne čini kao velika stvar, ali kada je reč o bezbednosti vas i vaše porodice, zatvaranje vrata može vam spasiti život. U nastavku proverite zašto trebate zatvarati vrata noću.

vrata

Shutterstock

 

Sigurno postoji mnogo razloga da spavate s otvorenim vratima, poput pravilne regulacije vazduha u vašem domu i u vašoj sobi dok spavate, osluškivanje male dece noću u slučaju da se probude itd.

Ali ništa od toga nije dovoljan razlog u poređenju s onim zašto biste trebali noću zatvarati vrata - preživeti požar u kući. To je zapravo jedan od ključnih saveta za bezbednost od požara koje morate znati jer se na taj način sprečava širenje samog požara. Takođe je važno znati uobičajene opasnosti od požara u domaćinstvu.

Zatvaranje vrata možda ne deluje kao velika stvar, ali u slučaju požara u kući, moglo bi vam dati više vremena da pobegnete od vatre noću.

vrata

Shutterstock

 

 

Pre četrdeset godina, prosečno vreme za beg od kućnog požara bilo je 17 minuta. Međutim, budući da je većina nameštaja, tkanina ili čak građevinskih proizvoda ovih dana izrađena od sintetičkih materijala, stanovnici kuća imaju samo tri minuta da izađu. To je drastična razlika u vremenu i, iskreno, nema puno vremena za beg na sigurno.

Nekoliko jednostavnih saveta o tome kako sprečiti kućne požare koje je vrlo lako slediti:

1. Neka rade alarmi za dim na svim nivoima vašeg doma, unutar i izvan vaših spavaćih soba.

2. Imajte plan bega. Ako se dogodi požar u vašem domu, znajte kako ćete se sigurno izvući.

3. Zatvorite svoja vrata od sobe dok spavate.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading