Taman ste hteli da obučete omiljeni autfit i moljci su sve uništili? Evo kako da se zauvek rešite ovih napasti

Tatjana Badarević Vesti 10.08.2024 14:37 0

Sveža menta i ruzmarin će snažnim mirisom držati moljce dalje od omiljene odeće, a ruzmarin možete osušiti i držati ga u platnenim vrećicama.

moljci

Shutterstock

 

Bez obzira da li ste neku odeću nosili samo jednom, pre nego što pospremite ormar obavezno je operite. Nevidljive mrlje od dezodoransa, roll-ona ili belog  vina pravi su izvor hrane za moljce. Pre pranja proverite i sve džepove kako im slučajno ne biste ostavili mamac.

Moljce privlači i štrikovano pa odeću ili stolnjake koje nećete uskoro koristiti radije nemojte štirkati. Nežnije i finije materijale odnesite na hemijsko čišćenje. No nemojte ih u ormar stavljati u zaštitnim plastičnim ili najlonskim 'košuljicama' u kojima ih dobijete nakon hemijskog čišćenja.

moljci

Shutterstock

 

 

Odeća ne može da "diše" u plastici, pa ako u njima slučajno zateknete moljca, oni će dobiti idealne uslove za razmnožavanje. Prerađena plastika može ispuštati i boje zbog kojih svetli materijali mogu lako požuteti.

Ormar u koji nameravate da stavite sezonsku odeću najpre dobro provetrite, a potom prebrišite. Odeću podelite prema vrsti tkanine.

Proteinska vlakna poput svile, vune, krzna i kože prirodna su hrana moljcima. Zato ih treba odvojiti od biljnih vlakana (pamuka, lana i industrijske svile) u drugi ormar ili u vakuumske vrećice kako biste ih dobro zaštitili.

Sveža menta i ruzmarin snažnim mirisom držaće moljce podalje od omiljene odeće, a ruzmarin možete osušiti i držati ga u platnenim vrećicama.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading