Letnja obuća je leglo bakterija: Evo kako da ih se rešite, a ove metode su proverene

Tatjana Badarević Vesti 10.08.2024 08:03 0

Visoke temperature i znojenje stvaraju idealne uslove za razvoj mikroorganizama koji mogu uzrokovati neprijatne mirise, infekcije i iritacije kože. Zato ih je potrebno očistiti na pravi način

sandale

Shutterstock

 

Čišćenje obuće je ključno za očuvanje zdravlja stopala i sprečavanje širenja bakterija koje se lako prenose s jednog para na drugi. Bosa stopala u japankama, balerinama i sandalama izloženija su prljavštini i bakterijama, ali njihov uticaj možete smanjiti ako ovu letnju obuću redovno čistite, savetuju stručnjaci.

Zavisno od materijala, prljavština se može zavući duboko u vlakna materijala, a s njom i neprijatan miris.

Kako efikasno očistiti letnju obuću?

Dečiji puder je najidealnije sredstvo  pomoću kojeg možete zaustaviti prekomerno znojenje nogu i nakupljanje prljavštine. Posipajte po stopalu i utrljajte u kožu pre nego što se obujete.

Shutterstock

 

Antibakterijske maramice su idealno sredstvo za održavanje obuće kada ste na putu. Nakon čišćenja ovim maramicama, obuća će biti sigurna za nošenje.

Medicinski alkohol neutrališe prisustvo bakterija. Nakvasite komadić vate pa prebrišite obuću iznutra. To će je osvežiti i sterilisati pa nema straha od razvoja gljivica.

Pena za pranje tepiha dobra je i za čišćenje kožnih uložaka. Nanesite je na pamučnu krpicu ili sunđer pa prebrišite uložak i ostavite da se osuši.

Deterdžent za pranje posuđa je univerzalni čistač mrlja i prljavštine pa i nečistoće s obuće. Malo tople vode i deterdženta efikasno skida prljavštinu s đona na obući.

Stručnjakinja za čišćenje Melisa Mejker je na YouTube kanalu Clean My Space pokazala kako se najbolje mogu očistiti sandale i papuče te je objasnila šta je najbolje učiniti za određene vrste materijala.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading