Bube vole vaše greške: Biljke propadaju zbog 4 česte navike, izbegnite ih uz pomoć saveta stručnjaka

Vesti 07.08.2024 21:28 0

Voda i sunčeva svetlost su očigledne potrebe, ali vašoj biljci je potrebno više od minimalnog truda da bi preživela

Kućna biljka

Shutterstock

Nega kućnih biljki u zatvorenom i napolju je meditativno iskustvo. S obzirom da veći deo vremena provodimo, zureći u ekrane baštovanstvo je pravi odmor za oči i dušu.

Nažalost, povremeno pravimo greške koje dovode bube do vaših kućnih biljaka.

monstera

Shutterstock

 

Međutim, stručnjakinje Suzan Nok, vlasnica ,,Thistle by Susan Nock Garden Design" sada deli četiri greške koje treba da izbegavate da biste sprečili zarazu i kako da brinete o svojim biljkama.

1. Ne proveravate biljku u prodavnici

Kao što je slučaj sa svakom kupovinom, artikli koji završe u vašim kolicima zaslužuju detaljniji pregled. Kad god Nok pregleda prolaze sa biljkama, ona kupuje biljke koje izgledaju zdravo u prodavnici.

monstera

Shutterstock

 

„Pažljivo proveravam da li ima bilo kakvih znakova zaraze kako je ne bih unela u svoj dom“, napominje ona. Ako primetite znakove za uzbunu, poput buba u zemlji i požutelog lišća, obavezno recite radniku prodavnice kako bi brzo rešio problem.

2. Ne kupujete pravu biljku za svoj dom

Biljke će uspevati u okruženjima koja su dobro prilagođena njihovim posebnim potrebama, tako da treba da pročitate i saznate koja je biljka najbolja za vas. Da li imate suv i otvoren ugao sa slabim osvetljenjem? Ili je to mesto koje ima mnogo vlage i direktnog sunca?

biljka

Shutterstock

 

Kupovina biljke koja upotpunjuje vaš prostor će daleko doprineti održavanju zdravlja, čineći zaraze retkim. „Držim biljke kojima odgovara isti nivo svetlosti zajedno kako bi bile srećne“, kaže Nok. „Što više naučite o potrebama vaše biljke to bolje možete da brinete o njoj.“

3. Ne posvećujete dovoljno pažnje svojim biljkama

Voda i sunčeva svetlost su očigledne potrebe, ali vašoj biljci je potrebno više od minimalnog truda da bi preživela. Obratite pažnju na količinu vode u zemljištu i da li treba orezati nekoliko listova. Ako negujete sobnu biljku, onda treba da redovno brišete prašinu sa njenih listova. Biljci na otvorenom će verovatno biti potrebno i đubrivo.

Bube vole vaše greške: Biljke propadaju zbog 4 česte navike, izbegnite ih uz pomoć saveta stručnjaka

Shutterstock

 

 „Odvojim vreme da pregledam listove biljke na vrhu i dnu kako bih mogla da uhvatim zarazu čim se javi“, kaže Nok.

4. Ne lečite zarazu brzo

Zaraza biljaka je česta, tako da se nemojte previše nervirati ako je primetite. Čim je uočite, odvojite biljku od svih drugih da se ne bi širila. Nok kaže da ona obično tretira biljku rastvorom vode i insekticidom. 

biljka

Shutterstock

 

„Takođe ću obrišem lišće i stabljike da bih uklonila zarazu i poprskacm biljku ili istom kombinacijom vode i insekticida“, kaže ona za Real Simple.  

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading