Većina lekova ne podnosi temperature iznad 25 stepeni: Ako ih ovako čuvate džaba ih pijete

Slobodanka Ćorić Vesti 11.07.2024 12:58 0

Posebno osetljivi lekovi poput antibiotika, lekova za srce ili terapija hormonima treba da budu čuvani u frižideru tokom letnjih meseci.

lekovi

Shutterstock

Većina lekova ne podnosi temperature iznad 25 stepeni Celzijusa, pa je potrebno posebno paziti na njihovo čuvanje tokom letnjih vrućina da bi sačuvali njihovu efikasnost i bezbednost.

Tokom vrelih dana, kada se talasi visokih temperatura smenjuju, često se dešava da lekovi nisu uvek tamo gde bi trebalo da budu. Možda ste kutiju sa antibioticima stavili u džep ili tašnu kako biste ih popili na plaži ili dok ste u šetnji gradom. Međutim, ovakvo čuvanje lekova je ne samo pogrešno, već i opasno, jer visoke temperature mogu dovesti do gubitka efikasnosti leka ili čak promene njegovih svojstava kao što su boja, konzistencija, miris ili ukus, pa čak i do razgradnje aktivnih supstanci.

Stručnjaci upozoravaju da lekove treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu, što podrazumeva temperaturu do 25 stepeni Celzijusa. Najbolje je čuvati ih u posebnoj fijoci u najhladnijoj prostoriji vašeg doma, izbegavajući kupatila i kuhinje gde vlaga može dodatno rizikovati stabilnost lekova.

Posebno osetljivi lekovi poput antibiotika, lekova za srce ili terapija hormonima treba da budu čuvani u frižideru tokom letnjih meseci. Kapi za nos, oči, uši ili vaginalne tablete treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa, a kapi za oči treba koristiti u roku od 30 dana nakon otvaranja, bez obzira na to kako su čuvane.

Studije su pokazale da je neadekvatno čuvanje lekova u domaćinstvima globalni problem, sa visokom prevalencijom od čak 76%. Direktno izlaganje suncu, prisustvo prašine ili čuvanje lekova u prostorijama kao što su kuhinja ili kupatilo često su primećeni nedostaci.

Za hronične bolesnike, preporučuje se izbegavanje izlaska iz kuće tokom najtoplijeg dela dana tokom letnjih meseci. Ako je neophodno nositi lekove sa sobom, treba ih držati na što hladnijem mestu, izbegavajući direktnu sunčevu svetlost i ekstremne temperature.

Važno je da lekove čuvate van domašaja dece, jer neki od njih mogu biti veoma opasni po njihovo zdravlje. U slučaju gutanja lekova od strane dece, odmah se obratite lekaru.

Komentari (0)
Loading