Šta uraditi kada vam se nakupi prašak na vešu? Ovi trikovi će vam pomoći da se rešite ovog problema, a jedan od njih je postao viralan na TikToku

Tatjana Badarević Vesti 01.07.2024 15:30 0

Kada se nakupi prašak, veš neće biti nežan i prijatan, pa stoga primenite ove trikove kako biste ovo izbegli.

deterdžent

Shutterstock

 

Možda ste puno puta posegli za vešom iz mašine, očekujući nešto mekano i nežno, a doživeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu praška za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, no na kraju stvoriti novi problem: Ostaci praška koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja, navodi Wirecutter.

Štaviše, previše praška dovešće do stvaranja prebogate pene u mašini, usled čega će se komadi veša 'zalepiti' jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro

Deterdžent

Maksim Tikhonov / Alamy / Alamy / Profimedia

 

 

Koliko praška treba zapravo koristiti?

Dovoljne su dve kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kg veša, odnosno jedna kašika praška za prosečnu mašinu koja prima oko 8 kg.

Ako perete na ruke, potrebno je još manje. Istina, količina praška koja je potrebna se razlikuje od brenda do brenda, no čak i ako na deklaraciji piše da ga treba staviti više, imajte na umu da to upustvo pišu proizvođači kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više.

Stvari mogu biti i gore ukoliko upotrebljavate prašak sa visokom koncentrisovanom formulom sa malo pene.

veš

Shutterstock

 

 

Kako skinuti sa veša kada se nakupi dosta praška?

Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak praška koji se upio u vlakna. Whirlpool savetuje namakanje veša u mešavini sirćeta i vode. U dubokoj sudoperi ili kadi pomešajte 1 šoljicu sirćeta u 1 litri vode i  namočite odeću. Istrljajte vidljive nakupine praška, namačite oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće. 

Još jedna metoda proslavila se ovih dana na Tik-Toku:  

Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka - bocu vruće vode, ½ šoljice boraksa, ½ šoljice sode bikarbone i malu količinu praška. Stavite veš u kadu, namočite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscedite i stavite odeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš jako mekanim, ali će sigurno sprečiti nakupljanje viška praška ili omekšivača u vlaknima. 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading