Kako održavati higijenu leti ako se previše znojite? Ovi saveti će vam pomoći da uživate u omiljenom godišnjem dobu

Tatjana Badarević Vesti 28.06.2024 08:35 0

Dolaskom velikih vrućina normalna je telesna reakcija znojenje, no nije lako nositi se sa tim. Evo par saveta kako to kontrolisati.

žena

Shutterstock

 

Znojenje je prirodna ljudska reakcija na visoke temperature jer se telo na taj način hladi i pokušava da snizi temperaturu tela. Iako je to regulacija toplote, znoj nam smeta i ne osećamo se prijatno.

Leti je bitno prilagođavati higijenu povećanom znojenju, a ovo su neki od saveta kako je održavati, piše Hindustan Times.

1. Redovno se tuširajte

Tuširanjem uklanjate mrtve ćelije  kože, prljavštinu, ali i znoj. Usput se rashladite i automatski se malo manje znojite. Dobro je tuširati se i ujutru ako ste se znojili preko noći i uveče pre spavanja. 

kosa

Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

 

 

2. Pijte dovoljno tečnosti

Morate nadoknaditi vodu koju gubite znojenjem. Učestala hidratacija pomaže kod znojenja jer rashlađuje telo i tako smanjuje znojenje. 

voda

Shutterstock

 

 

3. Redovno vežbajte

Usprkos mišljenju da treniranje podstiče znojenje, ono ustvari pomaže u regulaciji znojenja i smanjuje pojavu neprijatnih mirisa. Istuširajte se nakon treninga u mlakoj vodi i osećaćete se puno bolje.

trening

Shutterstock

 

 

4. Nosite laganu odeću

Leti nije dobro biti stalno u pripijenoj odeći. Koža vam ne može disati i znoj se upija u materijal pa ste mokri tokom dana. U široj odeći vazduh prolazi do kože i hladi vas. Nosite svetliju odeću koja ne privlači sunčeve zrake. 

5. Koristite sprej za lice i telo

Nanošenje mlake vode ili hidratantne kreme hidrira i neguje vašu kožu, pomaže kod jakog znojenja, ali i pomaže kod akni i bubuljica koje nastaju od znoja i prljavštine.

Krema

Shutterstock

 

 

 6. Nemojte jesi ljutu hranu i piti previše kafe

Ljutina će uzrokovati zagrevanje tela, a kofein takođe nije preporučljiv jer stimuliše nadbubrežne žlezde, uzrokujući znojenje stopala, dlanova i ispod pazuha. Manji, češći obroci mogu vas ohladiti, jer telo stvara toplinu za razgradnju hrane.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading