Svaki dan jela 5 suvih šljiva: Obrok koji topi kilograme i čuva srce

Slobodanka Ćorić Vesti 20.06.2024 18:30 0

Suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezijum i gvožđe

šljive

Shutterstock

Dijetom sa suvim šljivama nećete se samo osloboditi neželjenih kilograma, već ćete poboljšati i imunitet organizma!

Dijeta sa suvim šljivama spada u takozvane brze dijete i namenjena je svima vama koji u kratkom vremenskom periodu (od 3 do 5 dana) želite skinuti od 2 do 3 kilograma viška. Kako su suve šljive izuzetno bogate dijetetskim vlaknima,preporučuju se kod mnogih poznatih dijeta.

Pored vlakana, ovo voće sadrži i antioksidante, vitamin E ,C zatim fitohemikalije koje su nam značajne zbog svojih antioksidantnih svojstava. Šljive su bogate mineralima među kojima ćemo izdvojiti bakar i kalijum.

Kada je najbolje jesti suve šljive?

 

Jedenje suvih šljiva ujutru odličan je način da iskoristite koristi antioksidansa za početak dana. To pomaže u redovnom pražnjenju creva i sprečava zatvor. Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suvih šljiva može da vam pomogne da imate produktivnije i energičnije jutro

Dijeta sa suvim šljivama preporučuje unos od 5 suvih šljiva po porciji koje nas opet snabdevaju sa oko 15 grama šećera fruktoze i glukoze i sa oko 25 g ugljenih hidrata.

Plod šljive je izuzetno bogat fitonutrijetima koji će nam pjačati imunitet, slobodne radikale kao i pomoči u očuvanju ćelija od oštećenja koja mogu da prouzroče kancer. Zanimljivo je da 1/4 šolje suvih šljiva dnevno će nam obezbediti 17 odsto dnevnih vrednosti vitamina A i 15 odsto dnevnih potreba za dijetnim vlaknima, kao i dosta kalijuma.

Doručak: 6 suvih šljiva
Užina: Jedna sveža jabuka
Ručak: Viršla i kuvano jaje
Užina: Ponoviti ručak
Večera: Čaša niskomasnog jogurta

Treba napomenuti da se ova dijeta preporučuje isključivo osobama bez ikakvih zdravstvenih problema, tako da obavezno konsultujte svog lekara pre nego što počnete da je primenjujete.

Kako bi dijeta bila što efikasnija, poželjna je fizička aktivnost 15 – 20 minuta dnevno. Ova brza dijeta ukoliko se pridržavate dijet plana i jelovnika će vam skinuti u proseku do jedan kilogram dnevno, efekat ćete pojačati ukoliko redovno vežbate.

Komentari (0)
Loading