Bez visokih cena i sumnjivih sastojaka: Treba vam samo 20 minuta i litar mleka i dobićete jednu od najzdravijih namirnica

Slobodanka Ćorić Vesti 19.06.2024 18:55 0

Umesto da trošite novac na skupe sireve sumnjivog kvaliteta, otkrijte kako možete jednostavno napraviti ukusan i zdrav sir kod kuće koristeći samo litar mleka i 20 minuta vremena

sir

Shutterstock

Svi volimo sir, ali često se suočavamo sa visokim cenama i sumnjivim kvalitetom u prodavnicama. Međutim, postoji jednostavan način da sami napravite sir kod kuće, u samo 20 minuta, koristeći svež mleko. Ovo nije samo ekonomičnija opcija, već vam omogućava da kontrolišete kvalitet sira i da uživate u jednoj od najzdravijih namirnica.

Za početak, treba vam litar svežeg mleka. Možete koristiti punomasno ili obrano mleko, u zavisnosti od toga kakav sir želite da napravite. Takođe će vam biti potrebni limunov sok ili sirće, koje će pomoći da se mleko zgruša.

Postupak je jednostavan: zagrejte mleko do tačke ključanja, a zatim ga skinite sa vatre. Dodajte limunov sok ili sirće, lagano mešajući, sve dok se mleko ne zgruša i odvoji se beli siruti. Ovaj proces traje samo nekoliko minuta.

Zatim, procedite smesu kroz gazu ili krpu, kako biste odvojili siruti od sira. Premažite sir u gazi, pritisnite ga lagano kako biste uklonili višak tečnosti, i ostavite da se ocedi. Po želji, možete dodati so, začine ili sveže bilje kako biste obogatili ukus svog sira.

Kada se sir dovoljno ocedi, možete ga čuvati u frižideru i koristiti kao namaz, dodatak salatama, ili ga jednostavno jesti sa hlebom. Ovaj domaći sir je bogat proteinima, kalcijumom i drugim hranljivim materijama, čineći ga jednom od najzdravijih i najprirodnijih opcija za užinu ili obrok.

Komentari (0)
Loading